Christel Schaldemose talte parlamentets stemmer under kommissionsvalg: 'Nej-bunken voksede bare'

Dansk MEPer blev nervøs, da hun var med til at tælle EU-parlamentarikernes stemmer op.

En smal sejr kommer formentlig ikke til at betyde noget for den nye kommissionformand, lyder det fra Christel Schaldemose. (Foto: Kasper palsnov © Scanpix)

Der var på forhånd lagt op til en gyser, da Europa-Parlamentet i dag skulle stemme ja eller nej til Ursula von der Leyen som ny formand for EU-kommissionen.

Og efter stemmeafgivelsen havde det danske medlem af parlamentet, Christel Schaldemose (S) til opgave at tælle parlamentarikernes stemmer op.

- Meget hurtigt fik jeg den fornemmelse, at det lå meget tæt. Jeg kunne se den der nej-bunke, der hvor jeg sad og talte, den voksede hurtigere end ja-bunken, siger Christel Schaldemose.

  • Morten Løkkegaard (V) er en del af den liberale gruppe Renew Europe og stemmer for Ursula von der Leyen som kommissionsformand.
  • Peter Kofod (DF) er en del af den EU-kritiske gruppe ECR og stemte imod von der Leyen som formand.
  • Søren Gade (V) er medlem af Renew Europe, men valgte at stemme blankt.
  • Pernille Weiss (K) er en del af den store, konservative gruppe EPP og stemte for von der Leyen.
  • Nicolaj Villumsen (EL) er en del af den rød-grønne GUE/NGL gruppe og stemte imod Ursula von der Leyen som kommissionsformand.
  • Christel Schaldemose (S) var inde i maskinrummet som stemmeoptæller og kunne se sin egen stemme gå til et 'ja' for Ursula von der Leyen
  • Kira Marie Peter-Hansen (SF) er en del af den rød-grønne gruppe GUE/NGL og stemte imod Ursula von der Leyen.
1 / 7

Som optællingen fortsatte gik det dog den vej, at et flertal af de folkevalgte parlamentarikere stemte for Ursula von der Leyen som kommissionsformand.

En post hun har de næste fem år.

Kun ni stemmer gjorde forskellen

Hun fik 383 af stemmerne, og der skulle mindst 374 til for at blive godkendt. Der var 22 som stemte blankt, og en af dem var Venstres Søren Gade:

- Nu kan jeg huske de ting, jeg sagde, under mine seks måneders valgkamp, og så meget hykler er jeg ikke, at jeg kunne stemme for hende. Nu valgte jeg så bare at lade være med at stemme, siger Søren Gade.

Han mener, at hun repræsenterer et for stort og føderalistisk samararbejde blandt EU-landene.

Morten Løkkegaard fra samme parti stemte dog for kommissionsformanden.

'Resultatet giver stof til eftertanke'

Når der er så lille forskel på antallet af ja- og nej-stemmer, giver det udtryk for et splittet parlament, siger Christel Schaldemose:

- Det meget tætte resultat giver stof til eftertanke. Europa-Parlamentet og ikke mindst min gruppe har været meget utilfreds med hele den her metode, hvorpå vi har valgt kommissionsformanden, siger socialdemokraten og fortsætter:

- Jeg håber, vi i løbet af de kommende fem år kan få diskuteret valgmetoden, så vi ikke ender ud i samme situation næste gang.

Se den kommende næstformand for EU-Kommissionen, Margrete Vestager forholde sig til sit kommende samarbejde med Ursula von der Leyen.

DR's EU-korrespondent Karin Axelsson mener, ligesom Christel Schaldemose, at det er svært at sige, om den snævre sejr skyldes politisk uenighed eller måden, hun er valgt på.

- Hun er jo en garvet politiker og viste en meget stærk figur i dag, siger Karin Axelsson, men afstemningen afspejler også, at Ursula von der Leyen skal være lydhør:

- Et tæt afstemningsresultat som det her betyder selvfølgelig, at hun skal lytte og være imødekommende overfor den splittelse, der er i parlamentet lige nu, hvilket Ursula von der Leyen også lovede, forklarer korrespondenten.

Du kan læse et portæt af den nye formand her.