Christian Eriksen er i folks tanker fra Teheran til Shanghai: 'Jeg har oplevet Eriksen-kærlighed i store mængder'

Den danske fodboldspillers kollaps har gjort stort indtryk i udlandet, fortæller DR's udsendte reportere rundt omkring i verden.

Christian Eriksens kollaps har blandt andet gjort indtryk på denne rengøringsmand, som DR tilfældigvis stødte på i Teheran tidligere på ugen. (Foto: Michael S. Lund)

Når det danske herrelandshold i fodbold i aften går på banen til den vigtige EM-kamp mod Belgien, bliver det uden Christian Eriksen.

Men den danske fodboldstjerne er alligevel ikke til at komme udenom.

Siden Christian Eriksen kollapsede under lørdagens kamp mod Finland, er det strømmet ind med hilsener til den danske fodboldstjerne.

Engelske David Wright har taget rubiks-terninger i brug for at sende en hilsen til Christian Eriksen:

Portrættet af Christian Eriksen består af 500 rubiks-terninger. (Foto: DAVID WRIGHT © Ritzau Scanpix)

Lørdagens dramatiske episode er utvivlsomt noget, der har gjort indtryk på mange, og den kreative spillers skæbne er noget, der bliver fulgt med stor interesse vidt forskellige steder i verdenen.

Og det er noget, som flere af DR's korrespondenter har oplevet.

Fra Teheran til Paris og Madrid til Shanghai har DR's udsendte mødt det samme spørgsmål: "Hvordan står det til med Christian Eriksen?"

Iransk rengøringsmand havde Eriksen-foto hængende

DR's mellemøstkorrespondent, Michael S. Lund, befinder sig i øjeblikket i Iran for at dække landets forestående præsidentvalg.

Her har han oplevet, hvordan begivenhederne i Parken i København har gjort indtryk tusinder af kilometer væk. Tirsdag kom korrespondenten nemlig uanmeldt forbi et storcenter i hovedstaden, Teheran, for at høre, om det var muligt at filme der.

- Da jeg er på vej ud, kommer der en rengøringsmand over til mig, fordi han har hørt, at der er nogen fra Danmark. Han har så taget et billede af Christian Eriksen med, som han har hængt op på sin arbejdsplads, fortæller Michael S. Lund.

"Han er en helt" og "Elsker dig", står der påskrevet fotoet af den danske midtbanestjerne. (Foto: Michael S. Lund)

Den iranske rengøringsmand er fan af fodboldklubben Inter, som Christian Eriksen i sidste måned vandt det italienske mesterskab med, og har været meget berørt af danskerens kollaps.

- Så han ville gerne vise mig det her billede og fortælle, at han ønskede Christian Eriksen alt det bedste, forklarer Michael S. Lund.

Han fortæller, at mødet med rengøringsmanden skete, lige efter han havde været i den lokale basar for at interviewe folk om valget i Iran, hvor folk var dybt uenige og vrede over den politiske situation i landet.

- Vi kom lige fra nogle optagelser, hvor følelserne sad helt ude på tøjet, og der var en ret voldsom stemning. Så det var virkelig en kontrast kort tid efter at stå og tale om Christian Eriksen, og hvordan han havde det, siger han.

- Det var ret specielt og egentlig også rørende, fordi man er så langt fra Danmark, og så er der pludselig en, der går meget op i, hvordan det står til med en dansk fodboldspiller, siger korrespondenten.

- Det var totalt overraskende, og jeg havde virkelig ikke set det komme. Men det viser, hvor global en sport fodbold er, og hvor meget opmærksomhed det, der skete med Christian Eriksen, har fået verden over, siger Michael S. Lund, der peger på, at også andre iranere har spurgt ham ind til danskeren de seneste dage.

Rørende interesse i Frankrig

Nyheden om Christian Eriksen har også været en stor nyhed i Frankrig, fortæller Stéphanie Surrugue, international korrespondent hos DR.

Hun befandt sig tidligere på ugen i Paris og fortæller, at hun har oplevet en enorm interesse for danskeren i både medierne og hos folk på gaden.

Stéphanie Surrugue i Paris i tirsdags, da Frankrig slog Tyskland. (Foto: Stéphanie Surrugue © DR Nyheder)

- Overalt, hvor jeg er kommet frem i Paris de seneste dage, vil folk tale om Christian Eriksen, når de hører, at jeg er fra Danmark, fortæller Stéphanie Surrugue og remser op:

- Til et fransk-marokkansk middagsselskab lørdag aften på Place Vendôme i Paris (”Mon Dieu, overlever han? Kan vi være sikre?!”), søndag i taxaen med chaufføren fra Angola (”Min hustru græd, da Simon Kjær og Schmeichel-sønnen trøstede Eriksens kæreste”), mandag hos min italienskfødte læge på Champs Elysées (”Jeg har bedt, for ham, for familien, for Danmark og for Inter”), og lidt senere på dagen i Uberen med chaufføren fra Marseille (”Kommer han til at spille igen? Synes De ikke, at det er grotesk, at Danmark skulle spille kampen færdig? De var jo i chok. De burde aldrig have tabt til Finland”), lyder det fra korrespondenten.

Hun fortæller, at det mest rørende øjeblik indtraf tirsdag aften, da hun rapporterede fra Place Sorbier i det østlige Paris, hvor hundredvis af fodboldfans var troppet op for at se Frankrigs vigtige kamp mod Tyskland.

- Da de hørte, at dansk tv var dukket op, stimlede de sammen bag mig, formede hjerter med deres hænder og brølede i kor: ”Christian Eriksen, Christian Eriksen, Christian Eriksen”. Så har man altså ikke noget imod, at ens gennemstilling bliver lidt kaotisk – det var ren kærlighed.

Se klippet her:

Eriksen-kærlighed i store mængder

En anden, der har oplevet den store interesse for den danske playmaker, er DR's EU-korrespondent, Ole Ryborg. Han rejser i øjeblikket Europa tyndt som en del af DR's dækning af fodbold-EM.

Ole Ryborg har blandt andet rapporteret fra Madrid i denne uge. (Foto: DR Nyheder)

Siden landskampen mod Finland har han været i Belgien, Holland og Spanien, og her har situationen været den samme: Interessen for Christian Eriksen er enorm.

- Jeg har oplevet Eriksen-kærlighed i store mængder. Jeg har oplevet det i tre forskellige lande siden i lørdags, fortæller Ole Ryborg.

Lørdag aften befandt han sig i Belgien, hvor han skulle rapportere fra et storskærmsarrangement, hvor 400 belgiske fodboldfans skulle se landets forestående kamp mod Rusland.

- Da vi kom derind inden kampen, spurgte alle 'hvad er seneste nyt? Hvad ved du? Hvordan har han det?', fortæller Ole Ryborg. Den næste dag rejste han til den hollandske hovedstad, Amsterdam, og her var oplevelsen den samme.

- Så snart man sagde, at man var fra dansk tv, så stillede folk de samme spørgsmål med det samme, siger korrespondenten.

- Det fyldte virkelig meget i Amsterdam, men der nåede Eriksen nærmest også at blive en søn af byen, siger Ole Ryborg med henvisning til den danske spillers fortid i hovedstadsklubben Ajax Amsterdam.

En af de hollandske fans, der spurgte DR's udsendte ind til Christian Eriksens tilstand. (Foto: Ole Ryborg)

Og interessen kom ikke kun fra de fremmødte fodboldfans. Selv under frokosten på en lokal græsk restaurant var bekymringen over den danske fodboldspiller ikke til at undgå.

- Så sidder man på restaurant i Amsterdam med en græsk tjener, der med det samme vil vide, hvordan det går med Christian Eriksen, så snart han hører, at man er fra Danmark.

Det samme var oplevelsen i Madrid, hvor blandt andet taxachaufføren og hotelreceptionisten ville tale om den danske spiller.

Og den store interesse kommer ikke bag på Ole Ryborg.

- For mig er det ikke en overraskelse. For mig er det en bekræftelse af, at selvom man kæmper mod hinanden, når man skal vinde, så når noget som dette sker, så bliver fodboldverdenen bare en stor familie.

Svært at sige Eriksen på mandarin

Også i Kina er der interesse for den danske fodboldstrateg. Det oplevede DR's Asien-korrespondent, Philip Khokhar, i tirsdags.

Her kørte han i taxa i storbyen Shanghai, hvor chaufføren spurgte ind til, hvor han kom fra. Da svaret Danmark kom, skiftede samtalen hurtigt spor.

- Så spurgte han mig, hvordan Christian Eriksen havde det. I starten forstod jeg ikke, hvad han sagde, fordi det er nærmest umuligt at udtale Eriksen på mandarin, siger Philip Khokhar.

Han fortæller, at Danmark ikke normalt er et land, som fylder specielt meget i Kina, men billederne fra i lørdags har fyldt en del på de sociale medier i Kina, hvor særligt mange mænd går op i international fodbold.

- Jeg blev overrasket, og det var ret skægt, at taxachaufføren spurgte mig ind til en dansk fodboldspiller. Det havde jeg ikke regnet med. Jeg troede grundlæggende, at historien om Christian Eriksen var stor i Europa, men jeg ikke regnet med, at det også var noget, som folk her sad og fulgte med i, siger Philip Khokhar.

Han fortæller, at det gennem årene i høj grad har været Michael Laudrup, som folk har nævnt, når Philip Khokhar har præsenteret sig som dansker i Asien.

- Det bliver spændende at se om Laudrup bliver erstattet af Christian Eriksen i de kommende år. Det er nok for tidligt at sige.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk