Christlich Demokratische Union (CDU)

CDU er Angela Merkels parti og har blandt andet europapolitikken, skattelettelser og mindsteløn som valgtemaer.

Angela Merkel er hele Tysklands "morlille". I sine 13 år som formand for CDU har hun klippet vingerne på samtlige konkurrenter, og hendes magt er så fuldkommen, at hun kan forme partiet som hun vil. (Foto: Ingo Wagner © Scanpix)

Politisk orientering:

Liberalt-konservative / kristeligt-sociale (centrum-højre)

Topkandidat:

Angela Merkel(kansler)

Partifarve:

Sort

Medlemmer:

Cirka 524.000

Mærkesager:

Blandt andet sparekurs i europapolitikken, mindsteløn, skattelettelser, flere penge til pensionister og familier.

Historielæreren fortæller

Tysklands konservative har om nogen præget landets historie: Deres kanslere ryddede op i ruinerne efter 2. verdenskrig, fik gang i hjulene igen (i "Wirtschaftswunder" - landets store opsving), styrkede det europæiske samarbejde og genforenede de to Tysklande.

Så det er ikke så mærkeligt, at vælgerne gerne har sat deres kryds ved CDU. Partiet har vundet flere valgsejre end noget andet i Tyskland og har også stillet med flest kanslere - fem styks: Konrad Adenauer (1949-1963), Ludwig Erhard (1963-1966), Kurt Georg Kiesinger (1966-1969), Helmut Kohl (1982-1998) og Angela Merkel (2005-).

Partiets temperatur lige nu

I 13 år som partiformand har Angela Merkel (kælenavn: Mutti - "morlille") klippet vingerne på samtlige konkurrenter.

I dag er hendes magt i CDU så fuldkommen, at hun kan forme partiet, som hun vil. Trods protestskrig fra partiets højrefløj, har hun flyttet CDU helt ind på den politiske midte.

Hun har blandt andet droppet mærkesager som værnepligt og atomkraft til fordel for en flirt med for eksempel mindsteløn og homoseksuelles rettigheder.

Det har åbnet partiet op for blandt andre unge og kvinder - men har også jaget en skræk i livet på gamle kernevælgere. Og de vil muligvis vende Mutti ryggen ved det kommende valg.

Ikke desto mindre står CDU bomstærkt - især på grund af Merkels sparekurs i Eurokrisen. Den bakker tyskerne kraftigt op om.