CIA, Fox og mange andre piller ved net-leksikon

Et værktøj, der overvåger trafikken på Internettets største leksikon, har afsløret, at ansatte i USA's efterretningstjeneste CIA har været inde og rette i artikler om Irans præsident.

Alle kan bidrage til Wikepedia, det er faktisk meningen. Men det er ikke alle der gør det med hæderlige motiver. (Foto: Stock.xchcng)

Et værktøj, der overvåger trafikken på Internettets største leksikon, Wikepedia, har afsløret, at ansatte i USA's efterretningstjeneste CIA har været inde og rette i artikler om Irans præsident.

Leksikonet Wikipedia er gratis og frit tilgængeligt for alle brugere af Internettet, og brugerne kan selv opdatere siderne med deres viden om et emne.

Scanner-værktøj

For at den idé ikke bliver misbrugt, scanner folkene bag Wikipedia siderne for stavefejl og faktuelle fejl, men værktøjet finder også frem til, hvis nogen med vilje forsøger at skrive noget falskt eller fjerne indhold.

Søgeværktøjet der har afsløret, at CIA-folk har rettet i artikler om Irans præsident, har også fundet ud af, at folk i Vatikanet har fjernet indhold fra sider om lederen af det irske republikanske parti Sinn Fein, Gerry Adams.

Politisk tendens

Det er også kommet frem at folk på den konservative tv-station Fox News har været inde og ændre i tekster om forskellige kritikere, der offentligt har angrebet kanalen for stærkt partisk nyhedsdækning.

Tidligere er det blevet afsløret at tekster om medlemmer af USAs Kongres er blevet ændret fra computer i Kongressens kontorer. Også firmaet, der har leveret størstedelen af de stærkt kritiserede elektroniske stemmesystemer til brug i valghandlinger, har været inde og pynte på Wikipedia-tekster om selskabet, dets maskiner og dets relationer til det republikanske parti.

FacebookTwitter