CIA har bortført mennesker i Europa

Der er ingen tvivl om at CIA har fanget terrormistænkte i europæiske lande og bortført dem til tredjelande, konstaterer Europarådets efterforsker. Konservativ dansk politiker er oprørt.

Martens undersøgelser har blandt andet afdækket at seks bosniere blev bortført og anbragt i fangelejren på Guantanamo-basen.

Der er ingen tvivl om at den amerikanske efterretningstjeneste CIA har fanget terrormistænkte i europæiske lande og bortført dem til tredjelande.

Den liberale schweiziske senator Dick Marty fortsætter efterforskningen (Foto: Yoshiko Kusano © Scanpix)

Til gengæld er der endnu ingen konkrete beviser for at at CIA har haft hemmelige fængsler i Europa, fastslår, der efterforsker anklagerne mod CIA for Europarådet.

Ikke i tvivl om fængslerne

USA har indrømmet at man har "hentet" terrormistænkte i europæiske lande, men nægter at fangerne er sendt til for eksempel arabiske lande, hvor de udsættes for tortur. Og USA har hverken be- eller afkræftet at efterretningstjenesten i det hele taget driver hemmelige fængsler.

Den schweiziske senator Dick Marty, som står i spidsen for Europarådets undersøgelse siger, at han ikke er tvivl om at der findes hemmelige CIA-fængsler og at terrormistænkte er blevet bortført fra Europa på de såkaldte tortur-flyvninger.

Dick Marty beskylder de europæiske regeringer for at være medskyldige i den trafik - de kan i hvert fald umuligt have været udvidende om at den har fundet sted, siger den schweiziske efterforsker.

Gitte Seeberg oprørt

Den konservative Europa-parlamentariker Gitte Seeberg, der har fået plads i et undersøgelsesudvalg i EU-parlamentet, der skal undersøge den samme sag, kalder det "fuldstændig uacceptabelt".

- De europæiske lande har forpligtet sig til at overholde menneskerettighederne. Det gælder også i krigen mod terror. Vi må få bragt orden i eget hus, for det er vores - og ikke USA's - ansvar, at de europæiske regler bliver overholdt. Man kan ikke bortføre folk og sende dem til afhøring i andre lande. Enten er man krigsfange og skal behandles efter Geneve-konventionen, eller også er man kriminel og skal overgives til politiet." understreger Gitte Seeberg.

Seks bosniere bortført

Marty referer i en rapport, der i dag blev præsenteret for Europarådet, de to bedst dokumenterede eksempler på bortførelser, fra henholdsvis Milano i Italien og fra Makedonien. Blandet de nye oplysninger han præsenterer er, at USA bortførte seks bosniere og anbragte dem i Guantanamo-fangelejren, til trods for at Bosnien-Hercegovinas højesteret havde beordret dem sat på fri fod fordi der ingen beviser var mod dem.

- På dette stadium er der ingen formelle, uigendrivelige beviser for, at der eksisterer hemmelige fængsler i Rumænien, Polen eller andre lande, fastslår Marty i sin anden undersøgelsesrapport.

Ifølge Marty er der dog en stor del sammenfaldende beviser, som peger i retning af, at der findes et system til udflytning eller "outsourcing" af tortur, skriver han, og konstaterer at der er al mulig grund til at fortsætte efterforskningen.

Afsløringer troværdige

Marty skriver således, at der ikke er nogen grund til at anfægte ægtheden af den egyptiske diplomatiske telefax, der for et par uger siden blev lækket af en schweizisk avis, og som omtalte hemmelige amerikanske fængsler i fem europæiske lande.

Efterforskerne venter stadig på at få adgang til dokumenter fra den europæiske luftsikkerhedskontrol, som kan give oplysninger om de mistænkelige CIA-flyvninger.