Civile med trægeværer gør klar til en russisk invasion i Ukraine

Et hjemmeværn med 130.000 medlemmer skal styrke forsvaret af de ukrainske regioner.

Ukrainere deltager i en øvelse uden for hovedstaden Kiev 29. januar. (Foto: © SERGEY DOLZHENKO, Ritzau Scanpix)

I et forfaldent fabriksområde uden for den ukrainske hovedstad, Kiev, sniger en gruppe rekrutter sig frem mod fjenden.

Rekrutterne er iklædt skijakker og fleecetrøjer, som ikke ligefrem siger militær. I hænderne har de fleste af dem et trægevær.

Men stemningen afslører, at der langtfra er tale om en leg. Rusland har samlet over 100.000 soldaterne ved grænsen til Ukraine, og det får nu et stort antal civile ukrainere til at melde sig til landets hjemmeværn.

De frivillige til øvelsen i Kiev er en broget skare. (Foto: © Klaus Bach, DR)

- Jeg har aldrig været i militæret eller hæren før, så det her er min første oplevelse, fortæller den 37-årige it-specialist Aleksei Varava.

Han har taget en airsoftgun med til dagens træning, som blot er hans anden. Med tiden håber han at skifte legetøjet ud med et rigtigt våben.

Klar til at ofre sit liv

Aleksei Varava og de andre nye frivillige får en basal uddannelse i førstehjælp og militærtaktik. De fremmødte tæller alt fra studerende til pensionister.

- Antallet af mennesker, der tilmelder sig styrken er stigende, og det er godt, at folk begynder at forstå, at krigen ikke er langt væk, den er ret tæt på og kan komme, hvornår det skal være, siger Aleksei Varava.

Han erklærer sig klar til at ofre sit liv, hvis krigen mod Rusland kommer.

- Helt sikkert. Først vil jeg evakuere min familie, og så vil jeg slutte mig til kampen.

Aleksei viser sit "våben" i videoen:

Krig siden 2014

Ukraine fastholder, at man har været i krig med Rusland siden 2014, da russerne indtog Krim-halvøen og understøttede et oprør i Donbas-regionen.

Den lange konflikt har medført en vis immunitet mod faren for angreb i hovedstaden Kiev, der ligger langt fra fronten i det østlige Ukraine.

Men nu har Rusland samlet tusindvis af soldater til en øvelse i Belarus, hvis grænse ligger bare 120 kilometer fra Kiev. Så nu føles truslen anderledes nærværende.

- Selvfølgelig er vi bekymrede. Det er en meget stærk fjende, siger designeren Viacheslav Doroshenko, som DR Nyheder møder på en bar i hovedstaden.

Hjemmeværnets øvelser foregår ofte med trægeværer og andre legetøjsvåben. (Foto: © Klaus Bach, DR)

Styrke på 130.000

Ukraines forsvarsministerium meddelte i januar, at man vil fremskynde processen med at få etableret hjemmeværnet "Den Territorielle Forsvarsstyrke". I løbet af de kommende år skal alle større byer i Ukraine have en lokal forsvarsstyrke bestående af almindelige civile.

Kernen i hjemmeværnet er 10.000 professionelle soldater, men når styrken er fuldt ud mobiliseret, vil den tælle 130.000 soldater og civile.

- De skal forsvare byer, landsbyer, kritisk infrastruktur, broer, tunneller, veje, et cetera, sagde Ukraines forsvarsminister, Oleksiy Reznikov, da Den Territorielle Forsvarsstyrke blev præsenteret.