Clinton-lejr: Russerne forsøger at hjælpe Trump med læk

Der spekuleres heftigt i, om oplysninger lækket forud for Demokraternes konvent kan have forbindelse til Rusland.

De lækkede e-mails viser blandt andet, at toppen af partiet stik imod reglerne har favoriseret Hillary Clintons kandidatur og har forsøgt at ødelægge Bernie Sanders' kampagne under primærvalget. Afsløringen har fået Demokraternes formand, Debbie Wassermann Schultz, til at trække sig. (Foto: © Michael Reynolds, Scanpix)

Hvem står bag lækket af de 19.252 emails og 8.034 vedhæftede dokumenter, der fredag blev offentliggjort af Wikileaks?

Det spørgsmål har fået mange til at klø sig i håret. Ifølge Hillary Clintons kampagneleder Robby Mook peger pilen på Rusland.

- Eksperter fortæller os, at russiske statslige aktører brød ind hos den demokratiske nationale komite, tog alle e-mails og er nu i gang med at lække dem gennem de her hjemmesider. Det er bekymrende, at nogle eksperter nu fortæller os, at dette blev gjort af russerne med det formål at hjælpe Donald Trump, siger han ifølge avisen Washington Post.

De lækkede e-mails viser blandt andet, at toppen af partiet stik imod reglerne har favoriseret Hillary Clintons kandidatur og har forsøgt at ødelægge Bernie Sanders' kampagne under primærvalget. Afsløringen har fået Demokraternes formand til at trække sig.

Clinton-lejren fremlægger dog ikke direkte beviser for påstanden om, at lækket skulle have en forbindelse til Rusland, og formanden for Trumps kampagne, Paul Manafort, kalder beskyldningen om en russisk forbindelse til Trump for "absurd".

- Det er absurd. Og, du ved, der er ingen bund i det, siger han ifølge New York Times.

Ekspert: Uden fortilfælde, hvis Rusland står bag

Det vil også være uden fortilfælde, hvis det viser sig, at Rusland er involveret i lækket, siger Michael G. Vickers, der var præsident Barack Obamas civile topembedsmand for forsvarsefterretninger fra 2011 til 2015.

- Hvad der virkelig er nyt her, er forsøget på at påvirke amerikansk politik. Det er problematisk, siger han ifølge Washington Post.

Han har dog ingen konkrete beviser for, at Rusland står bag, men siger videre til avisen:

- Folk, som har set på det, har sagt, at det ligner grupper, der har forbindelse til Ruslands efterretningstjeneste.

Lækket kommer lidt over en måned efter, at Washington Post kunne berette om et massivt hackerangreb mod både Donald Trumps og Hillary Clintons kampagnekontorer, hvor en stor mængde oplysninger blev stjålet.

Uden dog at kunne sætte de to begivenheder direkte sammen, peger andre eksperter på sandsynligheden for, at efterretningstjenesten i Ruslands står bag.

- De (russerne, red.) gør, hvad de gør bedst. De ville ikke gøre deres job som efterretningsofficerer, hvis de ikke forsøger at snyde deres vigtigste modstander og skabe indflydelse over dennes politik, siger Fiona Hill, der er Senior Fellow ved tænketanken Brookings Institution og tidligere har siddet som Ruslands-ekspert i USA's nationale efterretningsråd (National Intelligence Council).

Ekspert: Kan være hævn for andre læk

Hvis der er en forbindelse til Rusland, er det ”bekymrende”, siger en anden tidligere analytiker for det nationale efterretningsråd, Eugene Rumer.

Men hvis beskyldningerne viser sig at være sande, behøver det ikke at være et udtryk for, at Rusland blander sig i det amerikanske præsidentvalg for at promovere den ene kandidat frem for den anden.

Det kan også være del af en informationskrig, hvor russerne hævner sig over andre lækkede oplysninger, som de mener, USA står bag, lyder vurderingen.

- De, der står bag, føler måske, at hvis I forsøger at sværte vores leder til, så dumper vi de her oplysninger og viser jer, at jeres politikere ikke er bedre end vores, siger Eugene Rumer.

Kreml har endnu ikke reageret på lækket, men har i tidligere sager om hacking afvist russisk involvering.