Colombia og Farc enige om at nedtrappe konflikt

Colombia lover at nedtrappe de militære aktioner, hvis Farc til gengæld holder løfte om våbenhvile.

Konflikten i Colombia begyndte helt tilbage i 1964 og menes at have kostet over 220.000 mennesker livet. (Foto: luis robayo © Scanpix)

Den colombianske regering har indgået en aftale med guerillabevægelsen Farc om at nedtrappe militæraktioner fra den 20. juli. Betingelsen er, at Farc holder sit løfte om en måneds våbenhvile fra den dato.

Det fremgår af en fælles udtalelse fra forhandlingerne mellem parterne i Cubas hovedstad, Havana, skriver flere nyhedsbureauer.

- Den nationale regering vil, fra 20. juli, indlede en proces med deeskalering af militæraktioner som reaktion på Farcs suspension af offensive aktioner, lyder det i udtalelsen.

Volden griber om sig i Colombia

Aftalen om at nedtrappe den mangeårige konflikt ses som et betydeligt skridt i de fredsforhandlinger, der har foregået i Havana siden november 2012.

De to sider lover endvidere, at de vil forsøge at nå frem til en endelig fredsaftale og indføre en mere permanent våbenhvile snarest muligt.

Forhandlingerne har i de seneste måneder været præget af, at der har været en stigning i volden i Colombia. Onsdag kom Farc med et løfte om en måneds ensidig våbenhvile.

Over 220.000 ofre for konflikten

Konflikten i Colombia begyndte helt tilbage i 1964 og har involveret en række venstreorienterede militser, højreorienterede paramilitære grupper og narkobander.

Den menes at have kostet over 220.000 mennesker livet og tvunget mere end seks millioner mennesker væk fra deres hjem.

Farc havde overholdt en våbenhvile siden december, men kampene blussede op igen i april, hvor 11 regeringssoldater blev dræbt i et bagholdsangreb.

/ritzau/AFP