Colombias præsident advarer: Fredsaftale skal indgås før jul

Hvis der ikke indgås en fredsaftale mellem Farc og regeringen i Colombia inden jul, kan processen eksplodere.

I august bekendtgjorde den colombianske regering og Farc, at parterne var blevet enige om en fredsaftale. Aftalen blev dog mod al forventning forkastet ved en folkeafstemning med et spinkelt flertal. (Foto: RAUL ARBOLEDA © Scanpix)

Colombias præsident, Juan Manuel Santos, håber på en ny fredsaftale med oprørsgruppen Farc inden jul.

Det siger han i et interview med den britiske avis The Observer.

Yderligere forsinkelser af en endelig aftale kan få hele fredsprocessen til at "eksplodere", advarer præsidenten.

- Denne usikkerhed er meget risikabel, fordi alt kan ske, som kan få processen til at eksplodere. Så jeg arbejder 24 timer i døgnet, syv dage om ugen, på en ny aftale sammen med mit team, siger han til den britiske avis.

I august bekendtgjorde den colombianske regering og Farc, at parterne var blevet enige om en fredsaftale, der skulle sætte en stopper for 50 års borgerkrig.

Aftalen, som var fire år undervejs, blev dog mod al forventning forkastet ved en folkeafstemning med et spinkelt flertal imod.

En våbenhvile gælder frem til udgangen af året. Og Farc har bekræftet, at gruppen er villig til at fortsætte fredsprocessen samt bevare freden frem til årsskiftet.

Borgerkrigen brød ud, da den venstreorienterede guerillabevægelse i 1964 stillede krav om jordreformer og social retfærdighed.

Den har kostet over 220.000 mennesker livet og tvunget seks millioner på flugt.

Juan Manuel Santos, der i oktober modtog Nobels fredspris, har for en uge siden indledt de første fredsmøder med landets næststørste oprørsgruppe, Den Nationale Befrielseshær (ELN).

Ligesom den fire gange større gruppe Farc kæmpede ELN oprindeligt for jordreformer og social retfærdighed.

Men ELN er i dag mere kendt for gidseltagninger, drab og organiseret kriminalitet.

/ritzau/AFP

FacebookTwitter