Colombias præsident: Nobelprisen er en gave fra himlen

Da Colombias præsident fik Nobels fredspris, opmuntrede det folket til at arbejde for fred, siger præsidenten.

Nobels fredspris kom som en gave fra himlen i oktober, da Colombias regering og oprørsgruppen Farc forhandlede fred, siger Juan Manuel Santos.

Colombias 65-årige præsident er fredag landet i Oslo, hvor der lørdag er prisceremoni på Alfred Nobels dødsdag.

Santos siger på et pressemøde i Oslo, at prisen "kom som en gave fra himlen, fordi den gav et gevaldigt skub" til processen.

Præsidenten blev tildelt prisen, mindre end en uge efter at colombianerne til manges overraskelse valgte at afvise den første fredsaftale mellem parterne.

Efter flere års forhandlinger og årtiers blodig konflikt var den historiske aftale ellers faldet på plads og underskrevet. Den skulle blot godkendes ved en folkeafstemning. Folket sagde nej.

Herefter spillede prisen ifølge Santos en vigtig rolle.

- Folk i Colombia fortolkede det som et mandat fra det internationale samfund om at holde fast og fortsætte bestræbelserne på at opnå fred, siger Santos.

Han mener, at prisen mest af alt opmuntrede folket.

Santos' regering og den marxistiske oprørsgruppe Farc måtte genoptage forhandlingerne. En ny aftale blev indgået 24. november.

Den over 50 år lange konflikt har kostet flere end en kvart million mennesker livet. Tusindvis savnes fortsat, og millioner af mennesker er flygtet fra deres hjem.

/ritzau/AFP

Facebook
Twitter