Colorado bruger cannabis-penge på hjemløse og skoler

Erfaringerne er blandede efter lovliggørelsen af cannabis i staten Colorado i USA.

Colorado har oplevet stor fremgang i turismen efter lovliggørelsen af cannabis. (Foto: Andreas Vingaard © dr)

Malcomn Stevenson tager en bid af sin mad. Han er glad. For nok er han hjemløs gennem to år, men han får hjælp af Comitis Crisis Center i Aurora, der er en forstad til Denver i delstaten Colorado.

- De hjælper med alt det, man har brug for, siger han og understreger, at han er meget glad for den hjælp han nu modtager.

Malcomn Stevenson er en af de 4.600 hjemløse, som projektet hvert år hjælper, og det er blevet betydeligt nemmere, fordi kommunen sidste år gav cirka 2 millioner kroner i støtte til den gruppe af krisecentre, som Comitis Crisis Center er en del af. Penge som kommer direkte fra beskatning af cannabis, som er lovligt i Colorado.

Mød Malcomn Stevenson i videoen:

- Vi har desperat brug for penge for at følge med den øgede efterspørgsel på hjælp. Byen Aurora var et af de første steder, der valgte at beskatte cannabis og give en del af pengene til hjemløseprojekter. Det har været en utrolig hjælp for os at få sådan en ny bevilling, siger James Gillespie, der er talsperson for Comitis Crisis Center.

Lovligt skæv

I 2014 blev det lovligt også at købe cannabis til rekreativt brug. Eller sagt på en anden måde: Før skulle man have en medicinsk begrundelse for at købe cannabis. Nu kan man også gøre det, fordi man har lyst til at blive skæv.

I udkanten af Denver ligger Broadway Boulevard. I folkemunde bliver den kaldt The Green Mile, fordi der ligger i alt 17 forretninger, der sælger cannabis i alskens afskygninger. Flere af forretningerne lå der allerede før 2014, men efter legaliseringen af cannabis til fritidsforbrug er både antallet af forretninger og omsætningen boomet.

Tim Collins er tidligere biologilærer men slog sig på cannabisdyrkning og salg, fordi han så en god forretning i den grønne plante. Siden 2014 er hans omsætning steget 404 %, og han ejer nu i alt syv forretninger i Colorado.

Udvalget spænder fra almindelig cannabis til rygning over sodavand med det euforiserende THC-indhold til såkaldt medicinske CBD-produkter, der ikke gør brugeren skæv men bidrager med andre effekter så som smertelindring og hjælp mod søvnbesvær.

- I forhold til skatteindtægterne for staten har det været utroligt. Som enhver anden forretningsindehaver er jeg ikke begejstret for at betale skat, men jeg nyder at køre på veje uden huller og at gå på fortove, der er pæne og at gadelamperne er tændt om natten. Så jeg betaler alligevel med glæde, også fordi det er med til at legitimere salget af cannabis i Colorado, så vi kan drive vores forretning, siger Tim Collins.

Tim Collins viser sit udvalg i videoen:

7 milliarder kroner

Omsætningen fra salget af lovlig cannabis i Colorado nåede sidste år op på næsten 7 milliarder kroner. Heraf er cirka 1 milliard kroner gået i stats- og kommunekasserne som skatter. Mens medicinsk cannabis bliver beskattet med cirka 3 procent, bliver cannabis til fritidsforbrug beskattet med op til 20 procent.

I første omgang bliver skatterne brugt til at betale for logistikken omkring lovliggørelsen og til øgede politiressourcer, fordi folk eksempelvis nu kan finde på at køre i bil, mens de er skæve.

En del af skatterne bliver brugt på forebyggende arbejde blandt unge, og endelig får skolerne del i de øgede indtægter, veje bliver holdt bedre ved lige, og hjemløse nyder som i Aurora godt af hjælpeorganisationernes øgede bevillinger.

James Gillespie fra Comitis Crisis Center viser rundt i et herberg i videoen:

Skæve turister

Men ingen cannabis- eller hampplante uden torne. Nok er legaliseringen ifølge Andrew Freedman, som leder statens særlige kontor for cannabis-koordinering, gået relativt smertefrit. Men der er også negative konsekvenser af legaliseringen.

Staten har oplevet en stigning i antallet af cannabis-påvirkede bilister, hospitalerne oplever flere unge, der kommer ind på grund af uønskede virkninger eller en utilsigtet overdosis, og staten har oplevet en decideret cannabis-turisme, hvor folk fra andre stater enten flytter til staten eller ferierer i Colorado på en måde, der er til fare for sig selv og for lokalbefolkningen, simpelthen fordi de ryger sig vind og skæve.

- Det har været en pose blandede bolcher, siger Freedman.

- Det positive er, at vi anholder langt færre mennesker for cannabis. Men vi har set en stigning i antallet af indlæggelser. Vi er i gang med at undersøge, hvorfor de henvender sig, så det er lidt for tidligt at sige, hvad der er tale om. Vi undersøger også forbruget blandt unge og voksne, og det viser, at der stort set er det samme antal brugere som før legaliseringen, og det er jo godt nyt. Men jeg tror, at vi bliver nødt til at observere de tal i en rum tid, før vi kan sige, om der er et øget forbrug.

Når det gælder kriminalitet relateret til cannabis, har Freedman svært ved at sige noget definitivt om effekten af legaliseringen.

- De data, vi har om kriminalitet, er blandede. Noget er steget noget er faldet. Samtidig er kriminalitet et socialt komplekst emne, og nogle ting falder eller stiger ikke nødvendigvis i forbindelse med cannabis, siger han og understreger, at man dog ikke har registreret nogen dramatisk stigning i kriminaliteten efter 2014, men at man på den anden side heller ikke har oplevet et dramatisk fald.

"Penge er neutrale"

Tilbage på Cimitis Crisis Center sidder Malcomn Stevenson og spiser det måltid mad, der altså delvist er betalt af cannabis-skatter. James Gillespie glæder sig over at centret har fået de nye midler, der blandt andet også er brugt på at betale for en bus, der kører mad, tøj og andre fornødenheder ud til byens hjemløse på gaden.

Men er det ikke paradoksalt, at man nu financierer den øgede indsats med penge fra beskatning af et rusmiddel, mens flere af de hjemløse selv er plaget af misbrug, spørger vi ham.

- Penge er neutrale. Det, der gør forskellen, er, hvordan man bruge de penge. Vi har skatter på cigaretter og på alkohol, og uanset hvor pengene kommer fra, så er realiteten, at når de penge bliver flyttet fra det offentlige til velgørenhed, så er der tale om penge. Og selv om det er tale om penge, der kommer fra beskatning af et rusmiddel, så hjælper de med at bespise sultne maver, give en mor friske bleer til sit barn.

Man skal være over 21 år for at købe cannabisprodukter til rekreativt brug i Colorado. Hvis man har en lægeattest, der beviser, at man har et medicinsk behov, er aldersgrænsen 18 år.

Facebook
Twitter