Comey: Trump forsøgte at påvirke undersøgelser

Tidligere FBI-chef James Comey skal torsdag vidne i Senatet om Rusland-sag.

James Comey blev fyret som FBI-chef den 9. maj. (Foto: © Aaron P. Bernstein, Scanpix)

- Jeg har brug for loyalitet. Og jeg forventer loyalitet.

Sådan lød ordene fra USA's præsident Donald Trump til den fyrede FBI-chef James Comey, da han forsøgte at påvirke undersøgelserne af den tidligere nationale sikkerhedsrådgiver Michael Flynn.

I hvert fald hvis man skal tro James Comeys netop offentliggjorte skriftlige vidneudsagn til efterretningskomitéen i Senatet.

I det nedskrevne udsagn skriver han blandt andet, at Donald Trump konfronterede ham med sit ønske under en middag den 27. januar i Det Hvide Hus, hvor kun de to var til stede.

Comey beskriver situationen efter samtalen med præsidentens således:

- Jeg hverken bevægede mig, talte eller ændrede mit ansigtsudtryk på nogen måde under den akavede stilhed, der fulgte. Vi så simpelthen bare på hinanden i stilhed, skriver han.

Ifølge Comey endte han med at forklare præsidenten, hvor vigtigt det var, at FBI og det amerikanske justitsministerium var uafhængige af Det Hvide Hus.

- Jeg sagde, at det var et paradoks: I løbet af historien har nogle præsidenter besluttet, at fordi "problemer" kommer fra retfærdighed, bør de forsøge at holde afdelingerne (FBI red.) tæt på. Men hvis man sletter disse grænser gør det i sidste ende problemerne værre, fordi det underminerer den offentlige tillid til institutionerne og deres arbejde, skriver han.

Selv har Trump afvist, at han skulle have forsøgt at stoppe FBI-undersøgelsen.

Michael Flynn blev fyret i februar, da det kom frem, at han havde givet usande oplysninger til blandt andre den amerikanske vicepræsident, Mike Pence, om sine samtaler med Ruslands ambassadør i USA.

Forsøgte at påvirke efterforskning af russiske forbindelser

I vidneudsagnet står der ligeledes, at Donald Trump i et telefonopkald den 30. marts spurgte Comey, hvad der kunne gøres for at få mindsket fokus på efterforskningen af Trumps påståede relationer til Rusland.

Ifølge James Comey beskrev præsidenten undersøgelsen som "en sky, der forringede hans evne til at handle på vegne af USA".

- Han sagde, at han ikke havde noget at gøre med Rusland og ikke havde været involveret med prostituerede i landet. Han spurgte, hvad vi kunne gøre for at løfte denne sky, skriver Comey.

Comey svarede, at FBI undersøgte sagen så hurtigt som muligt, og at det selvfølgelig ville være en stor fordel, hvis der ikke blev fundet noget forkert.

Den russiske undersøgelse tager afsæt i Ruslands forsøg på at påvirke valget i USA i 2016.

Amerikanske efterretningstjenester har allerede konkluderet, at Rusland forsøgte at påvirke valgresultatet til Donald Trumps fordel ved at angribe modkandidaten Hillary Clinton med blandt andet hacking, falske nyheder og lækager.

De videre undersøgelser har gået på, om der var nogle i Trumps kampagnestab, der kendte til eller assisterede russerne.

Selv har Donald Trump benægtet, at der skulle have været nogen form for samarbejde mellem hans kampagne og Rusland.

I James Comeys skriftlige vidneudsagn gør han det klart, at FBI ikke efterforskede Donald Trump personligt, hvilket han også understregede over for præsidenten flere gange.

Flere eksperter mener, at netop Rusland-undersøgelsen var baggrunden for, at Donald Trump fyrede James Comey som FBI-chef den 9. maj, fordi han spillede en central rolle.

Torsdag skal James Comey vidne i Senatet i en åben høring om russisk indblanding i den amerikanske valgkamp.