Computer vinder over mennesket i Jeopardy

Robotterne kommer - computeren Watson har slået to stormestre i tv-quizprogrammet Jeopardy. Det er helt fantastisk, siger Harddisken-vært.

IBM-computeren Watson vandt over to storvindende mænd i Jeopardy i aftes. Sejren kan også blive en sejr for læger, siger Anders Høeg Nissen fra Harddisken. (Foto: Scanpix © HO.)

Er vi efterhånden så gode til at programmere robotter, at maskinerne er ved at vinde over mennesket?

I går aftes amerikansk tid vandt IBM-computeren Watson i hvert fald over to storvindende mænd i tv-quizprogrammet Jeopardy - der jo elles kan være en drilsk quiz, fordi man altid skal huske at sige "hvad er" eller "hvem er" foran svaret.

Men det var ikke et problem for den lyttende og talende Watson, der endte med at modtage klapsalver og en forsøgt high-five af sine to imponerede modstandere.

Det er helt fantastisk

Computeren fik dermed for første gang nogensinde demonstreret, at mennesker rent faktisk kan programmere en maskine til at analysere og forstå enormt vanskelige detaljer i menneskets sprog, skriver Philly.com.

- Det er helt fantastisk, at det kan lade sig gøre at stille en computer et spørgsmål og den så analyserer en kæmpe datamængde, hvorefter den på kort tid kan give dig lige det svar, du skal bruge, siger en begejstret Anders Høeg Nissen fra Harddisken på P1.

God pengegevinst til maskinen

Watson dominerede quizshowet i begge spillerunder mod de to tidligere stormestre, Ken Jennings og Brad Rutter. Jennings har vundet imponerende 74 udgaver af Jeopardy og Rutter er den person, der har vundet flest penge i showet nogensinde - hele 3.2 millioner dollar i alt.

Men i aftes vandt Watson altså, og med førstepladsen voksede computerens gevinst til i alt en million dollar, hvilket deles mellem to velgørende organisationer.

Hjælpe os med at finde svar

IBM-forskere, der uden tvivl har modtaget mange skulderklap efter sejren, kan nu arbejde videre med erfaringerne fra Jeopardy, der på længere sigt skal hjælpe mennesket.

Ledende forsker David Ferrucci fortalte i sidste måned, at målet er at skubbe computeren ind i en ny verden - på samme måde som computeren Deep Blue, der i 1997 vandt i skak over verdensmester Gerry Kasparov.

Håbet er ifølge forskeren, at computere på sigt kan give os mulighed for at analysere enorme mængder af tekst, så vi mennesker kan blive bedre til at forstå teksten og nemmere trække de ønskede data frem - i stedet for at modtage millioner af søgesvar, som vi kan opleve det på Google.

Watson og venner kan hjælpe læger

- Det er jo effektivt, hvis man som læge spørger en computer: "Hvordan reagerede denne patient, sidst han fik denne medicin?". Så kan computeren give dig det præcise svar. Det er helt åbenlyst et kæmpe skridt inden for computerteknologi, siger Anders Høeg Nissen til DR Nyheder.

Så det kan godt være, at Watson leverede en sejr for maskinen denne gang - men fremover er der altså lagt op til fælles sejr og samarbejde.

FacebookTwitter