Congo: Oppositionskandidat klager til Højesteret over valgresultat

Den republikanske garde blev fra morgenstunden indsat foran Martin Fayulus hus.

Martin Fayulu afleverer sin klage i Højesteret. (Foto: © Olivia Acland, Scanpix)

DR Congos berygtede Republikanske Garde, som hører under præsident Joseph Kabila, blev i dag indsat uden for præsidentkandidat Martin Fayulus hjem.

Men imens garden fik Fayulus tilhængere til at trække i sikkerhed, afholdt den ikke hovedpersonen selv fra at troppe op i Højesteret og udfordre resultatet af det nylige valg i landet.

Martin Fayulu fik ifølge landets valgkommission næstflest stemmer, imens Felix Tshisekedi fik flest, hvormed han bliver præsident.

Men det resultat har høstet kritik fra flere vestlige regeringer, deriblandt Frankrig og den tidligere koloniherre Belgien.

Meningsmålinger og valgmonitorering gennemført af landets respekterede katolske kirke har nemlig vist, at Fayulu var klar favorit til at vinde.

Selv har Martin Fayulu da også afvist resultatet, som, han mener, er aftalt spil mellem afgående præsident Joseph Kabila og Felix Tshisekedi.

Kræver omtælling

Fayulu kræver, at valgkommissionen udleverer resultaterne "valgsted for valgsted", så der kan laves en grundig omtælling.

Og i klagen til Højesteret kræver han desuden, at valgkommissionens offentliggørelse af, hvem der er vinder, trækkes tilbage, siger hans advokat til BBC.

- Man kan ikke fabrikere resultater bag lukkede døre, siger Martin Fayulu til AP i dag.

  • Tilhængere af præsidentkandidat Martin Fayulu demonstrerer i Kinshasa over det officielle valgresultat. (Foto: © John Wessels, Scanpix)
  • Protester i Kinshasa. Ifølge landets valgkommission tabte Martin Fayulu præsidentvalget til Felix Tshisekedi. (Foto: © John Wessels, Scanpix)
  • Tilhængere af Martin Fayulu kræver en genoptælling af stemmerne. (Foto: © John Wessels, Scanpix)
  • Martin Fayulu ankommer til en demonstration i Kinshasa i DR Congo. (Foto: © BAZ RATNER, Scanpix)
1 / 4

Højesteret har nu syv dage til at vurdere klagen.

Valgkommissionens præsident har tidligere gjort klart, at der kun er to mulige udgange: Enten godkendes valgresultatet eller også skal der et omvalg til.

Imens Felix Tshisekedi, som også er oppositionskandidat, blev kåret som vinder af præsidentvalget, har Joseph Kabilas parti ifølge valgkommissionen vundet flertallet i landets nationale og provinsielle forsamlinger.