Congos eks-vicepræsident får 18 år for krigsforbrydelser

Congolesiske Jean-Pierre Bemba får 18 års fængsel for drab og voldtægt i Den Centralafrikanske Republik.

Jean-Pierre Bemba Gombo er her fotograferet i retssalen ved den internationale straffedomstol i Haag. Nu har han udsigt til 18 år bag tremmer. (Foto: MICHAEL KOOREN © Scanpix)

Tidligere vicepræsident i Congo Jean-Pierre Bemba er ved Den Internationale Straffedomstol (ICC) i Haag tirsdag blevet idømt 18 års fængsel.

Dommen får han for krigsforbrydelser og forbrydelser mod menneskeheden i forbindelse med konflikten i nabolandet Den Centralafrikanske Republik.

Tilbage i marts blev Bemba fundet skyldig i at have beordret sin private hær til systematisk voldtægt, drab og plyndringer i Den Centralafrikanske Republik i 2002.

Det var hans hær, Den Congolesiske Befrielsesbevægelse (MLC), der talte cirka 1500 medlemmer, som stod bag de mange forbrydelser fra oktober 2002 til marts 2003.

Den stenrige 53-årige forretningsmand var tidligere en frygtet krigsherre i den nordlige del af Congo, ligesom han er tidligere vicepræsident i landet.

Hans hær trængte ind i Den Centralafrikanske Republik i 2002 for at støtte den daværende præsident, Ange-Felix Patasse.

Anklagerne ved straffedomstolen har under retssagen argumenteret for, at Bemba burde havde vidst, hvilke forbrydelser hans soldater begik.

Hans forsvarer har derimod hævdet, at han ingen kontrol havde over MLC-styrkerne, mens de befandt sig i Den Centralafrikanske Republik.

Bemba blev anholdt i 2008 under et ophold i Belgien, og retssagen ved ICC startede i 2010. Den blev imidlertid suspenderet i tre år, efter anklagerne hævdede, at Bemba og hans advokat var i gang med at fabrikere beviser, der modbeviste hans skyld.

/ritzau/Reuters

Facebook
Twitter