Corbyn efter Mays afgang: Nødvendigt at afholde valg

Reaktionerne er mange efter Theresa Mays udmelding om, at hun trækker sig fra sin post den 7. juni.

- Premierministeren har truffet den rette beslutning ved at træde tilbage, siger oppositionsleder Jeremy Corbyn. (Foto: ISABEL INFANTES © Scanpix)

Hvem end der overtager tøjlerne i Storbritannien efter Theresa May, må omgående lade folket bestemme landets fremtid gennem en valghandling.

Sådan lyder det fra oppositionspartiet Labours leder, Jeremy Corbyn, efter at Storbritanniens premierminister, Theresa May, i formiddags annoncerede, at hun forlader sin formandspost den 7. juni.

Hun fortsætter som premierminister indtil en ny er fundet.

- Det sidste vi har brug for, er flere uger med flere interne kampe i det Konservative Parti med endnu en premierminister, der ikke har været på valg. Hvem der end bliver den nye leder, må lade folket bestemme landets fremtid i et umiddelbart valg, lyder det fra Jeremy Corbyn.

Ifølge oppositionslederen har premierministeren langt om længe truffet den rigtige beslutning, siger han.

- Hun har nu accepteret det, som landet har vidst i månedsvis. Hun kan ikke regere, det kan hendes delte parti heller ikke.

Se afslutningen af en rørt Theresa Mays tale her:

Reaktioner vælter ind fra hele verden

Som det ofte gælder i politik, når en markant figur melder sin afsked, ændrer retorikken sig mærkbart fra nu - snart - tidligere med- og modstandere.

Derfor er sociale medier naturligvis fyldt med reaktioner henvendt mod den britiske premierminister. Blandt andre fra den skotske førsteminister, Nicola Sturgeon og den tidligere udenrigsminister Boris Johnson, der aktivt har bekæmpet Theresa Mays brexitaftale.

- En meget værdig tale fra Theresa May. Tak for din stoiske service for vores land og Det Konservative Parti. Det er nu tid til at følge hendes opfordring: At rykke sammen og levere brexit, skriver Boris Johnson.

  • Det var en tydeligt berørt premierminister, der annoncerede sit kommende stop. (Foto: TOLGA AKMEN © Scanpix)
  • Den afgående premierminister har truffet sin beslutning, efter hun forgæves har forsøgt at overbevise sin egen regering og det konservative bagland om, at den aftale, hun har lavet med EU, var den rette vej. (Foto: WILL OLIVER © Scanpix)
  • Theresa May har været premierminister og leder af Det Konservative Parti siden juli 2016. (Foto: TOLGA AKMEN © Scanpix)
1 / 3

Også den irske premierminister, Leo Varadkar, roser Theresa May.

- Politikere i hele EU har beundret hendes vedholdenhed, hendes mod og hendes beslutsomhed i en tid, der har været både hård og udfordrende.

En talskvinde for den franske præsident, Emmanuel Macron, har offentliggjort følgende besked:

- Theresa May har ledt en tapper kamp for at fuldføre brexit. Hun arbejdede mod et brexit i sit lands interesse og respekterede samtidig sine europæiske kolleger, lyder det.

Ny premierminister i slutningen af juli

- Jeg har gjort alt, jeg kunne for at overbevise medlemmerne af parlamentet til at bakke op om aftalen. Desværre har jeg ikke været i stand til at gøre det succesfuldt, sagde Theresa May i sin tale foran Downing Street 10.

Beslutningen er truffet, efter hun ikke har været i stand til at få opbakning til en brexitaftale i det britiske parlament. Også hendes fjerde forsøg på at få flertal for en aftale har haft kurs mod et nyt, stort nederlag.

Ifølge Det Konservative Parti vil en ny premierminister først være klar til at tiltræde jobbet i slutningen af juli. Det skriver BBC.

Den 10. juni - tre dage efter May har forladt formandsposten - vil nomineringsfristen for potentielle kandidater slutte. Herefter vil kandidaterne blive skåret ned til to i slutningen af juni og partiets medlemmer vil så inden sommerferien skulle stemme på deres favorit.

Se et længere uddrag af premierministerens tale.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk