Corona-duks har pludselig flere dødsfald end nogensinde

Det er en reminder om at være beredt, siger professor i global sundhed.

I Australien stiger antallet af døde og smittede med corona. Stringer/Reuters/Ritzau Scanpix. (Foto: STRINGER)

Australien var stort set hermetisk lukket, da coronasmitten bragede derud af i resten af verden.

Landet var kendetegnet ved langvarige nedlukninger og skrappe rejse-restriktioner for at holde smitten nede på et minimum - hvilket i et stort omfang også lykkedes.

Men Australiens image som et land med meget lav coronasmitte har nu ændret sig fundamentalt.

De seneste uger har især to coronavarianter - BA4 og BA5 - bredt sig voldsomt og er skyld i et stort antal dødsfald, først og fremmest blandt landets ældre og svage borgere.

Alene i delstaten Victoria, hvor storbyen Melbourne ligger, er antallet af døde med covid-19 i juli nået op over 650, oplyser australske ABC News.

Det er det højeste antal registrerede døde med corona på en måned i Australien.

I den tid pandemien har stået på, har Australien ellers haft en af de laveste dødsrater blandt de 38 OECD-lande. Tallet lyder på 439 dødsfald per million indbygger.

I USA er der 3.050 dødsfald per en million indbygger og i Storbritannien 2.718.

Genåbning fører til flere smittede

Man kan spekulere i, hvad der så har ændret sig.

For det første kommer den stigende smitte i kølvandet på en lang periode med strenge restriktioner, der blev ophævet for nogle måneder siden. Det siger Flemming Konradsen, professor i global sundhed ved Københavns Universitet.

- Man har smidt maskerne og er helt tilbage i den normale omgang.

For det andet er det lige nu vinter i Australien, som også bidrager til, at der lige pludselig er sket en meget stor smittespredning, forklarer Konradsen.

I midten af februar var det omkring 17 procent af alle australiere, der havde haft mindst én covid-19 infektion. I midten af juni var det tal steget til cirka 50 procent.

- Så det er en meget kraftig stigning på relativt få måneder, understreger han.

  • Danmark og Australien kan være vanskelige at sammenligne på grund af de store forskelle på landenes størrelser i forhold til areal og antal indbyggere.

  • I Danmark bor der cirka 5,8 millioner mennesker. I Australien omkring 25,7 millioner mennesker. I Danmark er der registeret 6.639 døde med corona, i Australien er tallet 11.846.

Taget med bukserne nede

For Flemming Konradsen er den stigende smitte ikke argument for, at man skal gå tilbage til en lockdown - hverken herhjemme eller i Australien.

Men bølgen af nye smitte- og dødstilfælde er en reminder om, at coronavirusset ikke er forsvundet. Det tyder noget nemlig på, man ikke har været opmærksom på i Australien, siger han.

- Vi skal ikke glemme, at vi stadig er midt i en pandemi. Der er mange medier i landet, der siger, at man simpelthen glemte, at man var midt i en pandemi og derfor ikke var beredt i sundhedsvæsenet.

Blandt andet er myndighederne ikke kommet i mål med at få en stor nok del af befolkningen til at tage booster-stikket.

Cirka 70 procent af befolkningen i Australien har fået en booster, og det efterlader cirka 30 procent, der ikke har fået tredje stik. Det er særligt de ældre og sårbare i den gruppe, der er endt på hospitalet, forklarer han.

Det vidner ifølge Flemming Konradsen om, at man som befolkning, i det politiske system og i sundhedssystemet, har lænet sig lidt tilbage i håndteringen.

Det kan være forklaringen på, at det ellers så faste greb om smitte- og dødstal down under er løsnet.