Corona-krisen skaber fattigdom: Britiske middelklassefamilier må få mad fra velgørenhed

Velgørenhed må ikke blive løsningen på fattigdom og sult i Storbritannien, advarer organisationer.

En lang kø ved maduddelingen i fødevarebanken Tooting Community Kitchen i London i weekenden. (Foto: HENRY NICHOLLS © Scanpix)

Flere og flere briter har brug for hjælp til at få mad på bordet.

I hvert fald er antallet af uddelingen af madpakker i de britiske "food banks" - velgørenheder, der deler mad ud - steget med 47 procent fra april til september i år.

Det oplyser Storbritanniens største netværk af fødevarebanker, The Trussell Trust, til The Guardian.

Mange af dem, som søger hjælp, er ifølge både Trussell Trust og andre velgørenheder, det man kalder "nyligt sultne". Altså middelklassefamilier med boliglån og biler, som ikke tidligere har haft de mindste problemer med at skaffe mad på bordet, men som nu kæmper for at få midlerne til at række.

Det skyldes ikke mindst corona-virusset, som har kostet op mod 800.000 briter arbejdet, og et britisk velfærdssystem, der ikke er i stand til at gribe alle.

- Vi ser familier i fødevarebanken, som før pandemien kunne betale deres regninger og stadig have rigeligt med penge til at sætte mad på bordet. For første gang i mange år, er det ikke længere tilfældet, fortæller den nationale direktør for Independent Food Aid Network, en anden fødevarevelgørenhed, til The Guardian.

Har aldrig haft brug for hjælp før

Tidligere var det først og fremmest samfundets mest udsatte, der benyttede sig af de britiske fødevarebanker. Enlige mødre med børn, enlige mænd og enlige kvinder uden fast arbejde og en fast indtægt udgjorde ifølge britisk forskning to tredjedele af fødevarebankernes brugere.

Men i de seneste måneder har sammensætningen af brugere ændret sig. Fødevarebankerne har set et stigende antal "nyligt sultne" - altså mennesker, der typisk aldrig har haft brug for velgørenhed før.

De er typisk yngre personer, der tidligere "har været fuldt beskæftiget på en middelklasseindkomst, og som enten har fast ejendom, et boliglån eller lejer deres bolig", lyder det i en beskrivelse fra Coventry Citizens Advice, som tilbyder gratis rådgivning om blandt andet gæld og offentlige ydelser.

  • David, som helst ikke vil have sit efternavn bragt her, får mad af en af de frivillige i kirken. (Foto: DR Nyheder)
  • Han er en af mange middelklasse briter, der ikke tidligere har måtte ty til velgørenhed for at skaffe mad, men nu må benytte fødevarebanker, der deler gratis mad ud. (Foto: Tinne Hjersing Knudsen © DR Nyheder)
1 / 2

En af dem er David, som DR møder i en fødevarebank i en kirke i det østlige London. Hans marketingsvirksomhed gik konkurs i begyndelsen af coronakrisen, og han har ikke haft fast indkomst siden marts.

- Jeg har altid været i stand til at forsøge mig selv. Men så ramte pandemien og tog det hele væk. Altså, 100 procent. Det hele forsvandt, fortæller han og fortsætter:

- Når jeg står ude i den kø, er det sammen med folk, som jeg faktisk har givet penge til.

- Der må være en anden måde

Ifølge Trussell Trust har organisationen uddelt 1,2 millioner pakker med mad fra deres 1.4000 fødevarebanker rundt om i landet, siden pandemien brød ud for seks måneder siden. 470.000 af dem blev uddelt til familier.

Og selvom man i organisationen er begejstret for, at så mange briter har doneret til fødevarebankerne, så understreger man, at velgørenheden blot er et plaster på såret på et underliggende problem i det britiske samfund.

- Vi bliver nødt til at finde andre måder at støtte hinanden som et samfund på, end at lade mennesker forlade sig på velgørenhed for at skaffe mad, siger Trussell Trusts leder, Emma Revie til The Guardian.

Hun mener, at velgørenhed "balancerer på kanten" af at blive normaliseret som løsningen på fattigdom og sult i Storbritannien. Men der skal mere til fra statens side for at undgå, at folk bliver nødlidende til at starte med.

- Vi bliver nødt til at sige som samfund, at vi ikke vil tillade, at vores borgere falder så dybt, at de har brug for en fødevarebank.

Det er ikke kun den britiske middelklasse, der har fået det værre under pandemien.

Også Storbritanniens fattigste har fået en lavere levestandard under virusudbruddet. Ifølge Red Barnet i Storbritannien har 27 procent af landets fattigste familier haft endnu sværere ved at råd til mad, end de havde i foråret.

- Demoraliserende at se så mange mennesker her

I fødevarebanken i det østlige London er der masser af mad, og mange der gerne vil have den. Siden pandemien ramte, har der været ekstra travlt, og omsætningen af mad er enorm i forhold til, hvad den plejede at være. Det fortæller Bruce Stokes, som er kirkens præst.

- Fra mindre end 20 i februar er det nu 70 i november. Sådan har det været længe. Så coronavirussen har gjort en stor forskel, fortæller han.

Præst Bruce Stoke (Foto: Tinne Hjersing Knudsen © DR Nyheder)

Selv de frivillige, der har været i kirken i flere år, er overrasket over, hvor mange der kommer efter hjælp nu.

- Hver uge er det demoraliserende at se så mange mennesker komme her. Og de har det på samme måde. Nogle kommer én gang og kommer ikke tilbage, fordi de er så flove, fortæller Marva Campbell, som er frivillig i kirken.

Marva Campbell er frivillig i fødevarebanken i kirken. (Foto: Tinne Hjersing Knudsen © DR Nyheder)

Selvom det har været et hårdt år for David, ser han optimistisk på fremtiden.

- Det er ikke noget, der er fikset på et år eller to. Men vi ved, at det er noget, der bliver fikset. Jeg er lidt mere afslappet nu, for der er snak om en vaccine, der er håb.

Du kan se mere om den stigende efterspørgsel på mad i de britiske fødevarebanker i TV-Avisen i aften klokken 21 på DR1.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter