Corona-læges selvmord sætter gang i østrigsk debat om netchikane

I flere byer blev der tændt lys for læge, der blev udsat for trusler.

Folk tændte i går lys i Wien for at mindes Lisa-Maria Kellermayr. En læge, der begik selvmord, efter at hun var blevet udsat for trusler og chikane. (Foto: ALEX HALADA © Ritzau Scanpix)

Der var lysende mobiltelefoner og bimlende kirkeklokker, da tusindvis af østrigere mandag aften var forsamlet foran St. Stefans Domkirken i Wien for at tage afsked med lægen Lisa-Maria Kellermayr.

I flere andre byer, blandt andre Linz og Graz, var der også mindehøjtideligheder, skriver avisen Kronen Zeitung

Lægen, der i den østrigske debat havde talt for nødvendigheden af vacciner, tog sig eget liv, efter at hun har været udsat for online-chikane og trusler.

Det vides ikke, om truslerne var medvirkende årsag til selvmordet, men i Østrig har dødsfaldet sat gang i en debat om sikkerheden for offentlige personer og truslen fra coronaskeptikere.

Præsident: Stop intimidering

Den østrigske forbundspræsident, Alexander Van der Bellen, skriver på Twitter, at hadet og splittelsen må stoppe.

- Som læge var hun dedikeret til at hjælpe mennesker og beskytte dem mod sygdomme. Hun var en fortaler for videnskaben. For vacciner og en gennemtænkt håndtering af pandemien. Men det gjorde nogle menneskers vrede, skriver han.

- Og de mennesker skræmte og truede hende. Først på internettet og siden hen personligt, i hendes praksis, skriver præsidenten.

- Lad os stoppe denne intimidering og frygt, skriver Alexander Van der Bellen.

Måtte lukke klinik

Lisa-Maria Kellermayr, der havde arbejdet i landets coronaberedskab, valgte i midten af juni at lukke sin private lægepraksis, i første omgang midlertidigt.

- Kære patienter. I syv måneder har vi modtaget dødstrusler fra anti-covid- og anti-vaccinationsmiljøet, skrev hun i en meddelelse på nettet.

- Under disse forhold har vi forsøgt at sikre lægehjælp til patienterne. Det er nu slut. Udgifterne til sikkerhedsforanstaltninger overstiger mange gange overskuddet fra en privat lægepraksis, skrev hun.

Kellermayr oplyste selv, at hun havde brugt 100.000 euro, omkring 750.000 kroner, på at beskytte sig selv og klinikken, men det er ikke blevet bekræftet af andre.

Senere skrev hun, at klinikken var lukket permanent.

Lægen havde tidligere på Twitter delt nogle af de mange trusler, hun jævnligt modtog. Myndighederne har efterforsket mindst en af truslerne, men det er ikke lykkedes at finde en eventuel gerningsmand.

Mange eksperter modtager trusler

Corona-debatten har også i Østrig været intens. Regeringen valgte så sent som i juni at droppe en omstridt lov, der med mulighed for bødestraf ville gøre det obligatorisk at blive vaccineret. Loven var ellers allerede blevet vedtaget.

Den østrigske sundhedsminister, Johannes Rauch, kalder også Kellermayrs dødsfald "chokerende".

- Dødstrusler mod hende og hendes kollegaer var en brutal virkelighed, skriver han og tilføjer:

- Dette had må stoppe.

Trusler mod læger og andre, der har udtalt sig under covid-19-pandemien, er ikke usædvanligt.

En undersøgelse bragt i det britiske tidsskrift Nature i 2021 viste, at ud af 300 forskere, der havde deltaget i debatten, havde 15 procent modtaget trusler.

Flere danske forskere har oplevet at modtage mere eller mindre direkte trusler, blandt andre professor i eksperimentel virologi Allan Randrup Thomsen og vaccineforsker Rune Hartmann.

- For folk, der beskæftiger sig med vacciner, tror jeg desværre, at det er blevet normalt, sagde Rune Hartmann sidste år til DR.