Corona-rundtur: Korrespondenter gør status efter 1 million coronadødsfald

Både døds- og coronasmittetal stiger. Men hvordan står det mere konkret til rundt om i verden? Tag med på rundtur her.

Coronavirus brød ud i Wuhan i Kina. Byen er mere eller mindre åbnet op igen den dag i dag. DR's korrespondent i Asien opdaterer om situationen. (Foto: Str © Scanpix)

Selvom måden, der bliver lavet coronastatistikker på, testet på og registeret dødsfald på varierer fra land til land, så rundede verden alligevel en stor milepæl i nat.

Det globale coronadødstal fik nemlig et ekstra nul, da det nåede over én million. Det viser tal fra Johns Hopkins University.

For under et år siden, var der som bekendt ingen, der var døde som følge af virusset.

Verdenssundhedsorganisationen (WHO) kalder det en pinefuld minepæl - og ifølge flere eksperter må vi forvente, at tallet vokser endnu mere - i hvert fald indtil vi har en vaccine.

Lone Simonsen, der er professor og pandemiforsker ved Roskilde Universitet, betegner udviklingen som "en milepæl mod et endnu større tal".

- Hvis jeg skal komme med et slag på tasken, så kan det være, at vi ser et globalt dødstal på 2 til 5 millioner om et års tid.

Men hvordan står det egentlig til rundt om i verden lige nu?

DR's korrespondenter tager os her med ind i coronavirkeligheden, der hvor de er, og giver os et indblik i hverdagen vidt forskellige steder på kloden.

Vi lægger ud der, hvor det hele startede. Nemlig i Kina.

Philip Khokhar, Shanghai, Kina

I aften letter det første direkte fly fra København til Shanghai i Kina siden den 31. januar i år. De danskere, der flyver med, vil - efter 14 dages karantæne - komme ud til et ganske almindeligt Kina, måske mere almindeligt her i Shanghai end i København.

Og det er ikke bare i Shanghai, at dagligdagen er vendt tilbage.

I Wuhan er det ikke mere end et par uger siden, at der var kæmpe pool party, hvor tusindvis af unge var til fest og stod meget tæt. Billederne gik verden rundt, fordi folk var i chok over, at man kunne finde på at gøre noget i Wuhan, som nok ville være ulovligt de fleste steder i Europa og måske også Nordamerika.

Men her sagde myndighederne, at de har testet alle indbyggere i maj måned, og de har haft meget skrappere tiltag, end man har haft i resten af verden. Og derfor føler de sig trygge ved det her.

Til forskel fra andre steder i verden er der ikke nogen diskussion herude. Har man 10-12 tilfælde i en by, så bliver den by lukket ned på meget brutal vis. Og det er langt de fleste af kineserne også indforstået med. Så det man kalder dansen med corona derhjemme, den er lidt mere firkantet herude i Kina, end den for eksempel er i Danmark.

Sådan så det ud, da tusindvis af unge var til pool party i Maya Beach Park i Wuhan i midten af august. (Foto: STRINGER © Scanpix)

Men Kina har været meget anderledes end resten af verden i forhold til regler for at lade folk komme ind over grænsen, og alle, der er kommet til Kina i løbet af det sidste halve år, er blevet testet og har været i karantæne.

Jeg tror, at den virkelige udfordring for Kina i det kommende år bliver, når man langsomt åbner grænsen og også på et tidspunkt lader folk komme ind uden karantæne.

Situationen i Asien er generelt ekstremt forskellig fra land til land og svær at sammenligne med for eksempel Europa. Herude er det stort set umuligt at rejse til de forskellige lande, og derfor ser man ikke de samme udviklinger i asiatiske lande. Tværtimod er billedet lige fra et land som Kina, som stort set ikke har corona-tilfælde mere, til Indien, hvor man måske står overfor de farligste måneder ind til nu.

Kristian Almblad, Florianopolis, Brasilien

Sydamerika er formentlig det kontinent af alle, der er ramt hårdest af corona - ikke mindst, hvis vi taler om coronaens effekt på økonomien.

De fleste lande hernede kigger ind i en alvorlige fald i bruttonationalproduktet (bnp), stor stigning i arbejdsløsheden og øget fattigdom. Det er stadig svært at rejse mellem de fleste af landene i regionen, og selvom flere lande så småt er i gang med en genåbning, er der stadig en stor angst i store dele af befolkningerne på tværs af kontinentet.

Dog kan det se ud til at selve sundhedskrisen er ved at flade ud i Sydamerika.

I regionens største land Brasilien har vi den seneste måned set en væsentlig bedring i tallene for både antal døde og smittede med corona. Mens der i hele juni, juli og august var omtrent 1.000 døde brasilianere med covid-19 i døgnet, er vi nu under 700.

Alt i alt er der en fornemmelse af, at der er lang vej endnu til, at tingene hernede fungerer som normalt, men med en lille spirende optimisme og tro på, at første bølge omsider er ved at flade ud her, mens vi ser stigende tal i Europa.

Lillian Gjerulf Kretz, Washington, D.C., USA

USA har ikke styr på monsteret.

Dødstallet har passeret 200.000 med mere end syv millioner registrerede tilfælde. Men mørketallet forventes at være højere.

Smittetallet går den forkerte vej i 23 ud af USA's 50 stater. Men i de stater, hvor der bor flest amerikanere, stater som Florida, Californien og New York, ser det lysere ud efter voldsomme udbrud i foråret og hen over sommeren.

I New York - som har USA's største skoledistrikt - forsøger man nu at åbne skolerne igen, men guvernøren har meldt ud, at han er klar til at lukke ned igen, hvis tallene pludselig vender.

Der er ikke én fælles national strategi i USA, derfor er det forskelligt fra stat til stat, hvordan man håndterer pandemien.

Elever venter på at kunne komme i skole før første gang siden marts. (Foto: Justin lane © Scanpix)

Det Hvide Hus har skubbet på og kraftigt opfordret stater landet over til at åbne skoler og dermed få gang i hjulene igen i en grad, som har fået sundhedseksperter til at advare mod politisk pres.

Covid-19 har udløst en række kriser på en og samme tid. Millioner af amerikanere har mistet deres arbejde, og i Kongressen er der store politiske slagsmål om, hvordan en ny støttepakke skal se ud.

Og midt i det hele skal amerikanere til valg. Om få uger skal de beslutte, hvilken præsidentkandidat de mener bedst kan få styr på monsteret og føre dem og USA ud på den anden side.

Søren Bendixen, Johannesburg, Sydafrika

Juli måned var en rigtig svær måned i Sydafrika.

Hver eneste dag voksede antallet af coronatilfælde med flere end 10.000. Landet blinkede som hele Afrikas corona-epicenter og var det femte hårdest ramte land i verden. Der var frygt for det totale sammenbrud, men i august faldt tallene dramatisk og har nu stabiliseret sig på omkring 1.000 nye tilfælde om dagen. Officielt er små 700.000 smittede og dødstallet er på 16.500.

Ifølge en af landets førende eksperter og regeringsrådgiver, Shabir A. Madhi, så er det reelle tal formentlig så højt som 15-20 millioner smittede - altså en tredjedel af befolkningen - og det "rigtige" dødstal formentlig over 30.000.

Hvis en tredjedel af befolkningen har været smittet, så kan det forklare, at smittetallet nu igen er faldet så meget, at man er tæt på at have opnået en form for flokimmunitet. Efter nogle af de hårdeste corona-restriktioner i verden er man nu fra 1. oktober parat til at åbne landets grænser igen. Økonomisk har befolkningen lidt voldsomt, og man håber, at åbne grænser kan vinde lidt af det tabte tilbage.

Frivillige venter på at blive kaldt ind for at blive testet for corona-virus i forbindelse med medicinske forsøg på udvikle en vaccine mod covid-19 i Johannesburg, Sydafrika i søndags. (Foto: SIPHIWE SIBEKO © Scanpix)

Kigger man samlet ud over det afrikanske kontinent, så siger det officielle smittetal 1,4 millioner smittede og "kun" 33.000 døde. Man har testet langt mindre i afrikanske lande, end i resten af verden, så de rigtige tal er formentlig meget større.

Grundlæggende har kontinentet dog klaret sig væsentligt bedre end frygtet, da pandemien brød ud.

Udsigten til sammenbrud i svage sundhedssystemer fik mange lande til at lukke ned i foråret, og det har til gengæld skabt store økonomiske problemer. Års udvikling er spolet tilbage, og FN vurderer at millioner vil blive kastet ud i ekstrem fattigdom.

Anna Gaarslev, Europakorrespondent

I Sydeuropa har Italien blandt andet været ekstremt hårdt ramt, og lige nu forbereder man sig på det værste.

Intensivafdelingerne blev lige så stille lukket hen over sommeren, men nu åbner de igen.

I alt 11.000 intensive sengepladser vil stå klar i løbet af efteråret - det er over dobbelt så mange pladser, som Italien rådede over før corona.

Antallet af smittede og indlagte i Italien har været svagt stigende til nu konstateret 31,4 pr. 100.000 indbyggere.

Lige nu er der over 50.000 smittede og syge italienere. Det er første gang siden maj, at tallet er så højt. Italienerne kan endnu ikke se effekten af skolernes genåbning midt i september og krydser fingre for, at de kan få lov til at forblive åbne hen over efteråret. Italienske skolebørn havde indtil midt i september ikke været i skole i over et halvt år.

Spillere og ansatte i fodboldklubben Genoa er netop blevet testet smittet corona efter søndagens kamp mod Napoli. (Foto: CESARE ABBATE © Scanpix)

Samtidig er en af italienernes få fælles fornøjelser i corona-krise også blevet påvirket af virusset: 11 spillere og 3 ansatte fra fodboldklubben Genoa er netop testet positive efter søndagens 0-6 nederlag til Napoli. Ikke alene skal Napoli-spillerne gennemtestes inden næste weekends kamp mod Juventus, men Genoa beder samtidig om udsættelse af kampen mod Torino, da spillerne i sagens natur har svært ved at træne. Og flere spekulerer nu i, at den eneste løsning er en midlertidig lukning af den italienske serie A.

Mens situationen i Italien indtil videre stadig er håndterbar, så ser man med stigende uro i nabolandede Frankrig og Spanien, hvor antallet af nye tilfælde er steget kraftigt. Det gælder især det nordvestlige Italien, der grænser op til Frankrig, og som har masser af daglig trafik over grænsen.

Ifølge Walter Ricciardi, rådgiver for den italienske sundhedsminister, er endnu en lockdown i Frankrig nærmest uundgåelig.

Facebook
Twitter