Corona-udbrud i fangelejr i Syrien: Kvinde med dansk tilknytning smittet

I al-Roj fangelejren i Syrien er tolv kvinder for nyligt konstateret smittet med covid-19, viser en opgørelse, som DR Nyheder har set.

Et banner minder beboerne i fangelejren al-Roj i det nordøstlige Syrien om at holde afstand og søge læge ved sygdom. Nu er en dansk kvinde i lejren blevet testet positiv for covid-19. Foto: Puk Damsgård.

Farverige bannere med information om afstand og håndvask har længe hængt på hegnet i al-Roj-lejren, hvor hundredvis af udenlandske kvinder og børn opholder sig på ubestemt tid.

Men nu er coronasmitten for alvor kommet ind i lejren.

En 32-årig kvinde med dansk tilknytning er bekræftet smittet sammen med mindst 11 andre lejrbeboere. De smittede er alle kvinder. De fleste er i tyverne og trediverne, mens tre af kvinderne er i halvtredserne.

Kvinden er dansk-marokkansk, men har fået frataget sit danske statsborgerskab administrativt. I den opgørelse over antallet af bekræftede smittede i lejren, som DR Nyheder har set, står kvinden dog registreret med dansk nationalitet.

- Der er en dansk kvinde blandt de smittede, men hendes tilstand er ikke kritisk. Vi har nu haft 19 tilfælde i al-Roj-lejren, og 7 er blevet raske igen, siger en kilde fra Kurdisk Røde Halvmåne, der driver en sundhedsklinik i al-Roj-lejren.

Udover kvinden med dansk tilknytning er blandt andet også flere franske, en belgisk og en tysk kvinde smittet samt flere kvinder fra Marokko.

Smitten breder sig i april

I løbet af april har smitten bredt sig i al-Roj-lejren, og samtidig er der også bekræftet 17 smittetilfælde i den langt større al-Hol-lejr.

- Der er i øjeblikket en coronaepidemi i gang i lejren. En af lægerne fra lejren var dybt bekymret for, hvad der vil ske, hvis corona breder sig endnu mere, for de er slet ikke klædt på til at håndtere sådan en epidemi, siger DR's mellemøst-korrespondent Michael S. Lund.

Al-Roj-lejren ligger tæt på byen Derik, hvor det er muligt at teste lejrbeboerne. Hvis de testes postive, kan de opholde sig i et isolationsområde. Men de fleste vælger at selvisolere i eget telt for at kunne være tæt på deres børn.

Og netop det har den 32-årige kvinde med dansk tilknytning også valgt at gøre sammen med sine to børn på henholdsvis 2 og 3 år, fortæller hendes advokat Knud Foldschack. Han har iøvrigt anmodet Udenrigsministeriet om hjælp til sin klient.

- Jeg har gjort gældende, at børnene har krav på ministeriets udredning og hjælp, og at der, for så vidt angår moderen, er tale om at et så alvorlig sygdomsangreb, som på grund af omstændighederne i fangelejren samlet set er livstruende, og dermed berettiger moderen til øjeblikkelig handling fra ministeriets side, skriver han i en mail til DR Nyheder.

Kvindens tilstand beskrives dog af læger i lejren hverken som kritisk eller alvorlig, fortæller Michael S. Lund.

Overfyldte hospitaler

Som konsekvens af den stigende smitte har lejrledelsen nu indført fuld nedlukning i al-Roj-lejren, der blandt andet betyder, at det lokale marked vil være lukket, mens kun livsnødvendige aktiviteter vil fortsætte.

- Vi har indført nedlukning, men det er svært at håndhæve den. Vi kan ikke sætte en vagt ved hvert telt og forhindre folk i at gå ud, fortæller Kurdisk Røde Halvmåne.

Uden for lejrene har smitten været stigende i det nordøstlige Syrien, hvor meget få tager forholdsregler og går med mundbind. Derfor er der for nyligt indført en delvis nedlukning, hvor butikker og restauranter lukker klokken 16.

Den stigende smitte kan blive en farlig cocktail i et område, der i mange år har været ignoreret af det syriske regime. For det har betydet, at mulighederne for behandling er sparsomme. Der findes eksempelvis ingen kræftbehandling i det nordøstlige Syrien, og der er meget få respiratorer på hospitalerne.

Ifølge DR Nyheders oplysninger er hospitalerne i nærområdet allerede overfyldt med patienter, og det kan derfor ikke forventes at kritiske patienter fra lejrene kan blive overført til hverken Derik eller Hassakeh Hospital, der er de to nærliggende behandlingssteder.

'Vi mangler værnemidler og medicin'

I fangelejrene bor folk i sagens natur tæt, og der er kø til de i øvrigt ringe sanitære faciliteter. Det er derfor ingen overraskelse, at coronasmitten har bredt sig: Ifølge de danske sundhedsmyndigheder er de vigtigste midler til bekæmpelse af COVID-19 afstand og hygiejne.

- Vi har ikke de rigtige ting til at håndtere corona, vi mangler værnemidler og medicin. Og nogle af kvinderne her tager ikke covid-19 alvorligt og nægter at gå i karantæne, hvilket er et stort problem for os, siger kilden fra Kurdisk Røde Halvmåne.

Og ifølge Michael S. Lund er det især én gruppe, der ikke følger restriktionerne:

- Jeg har talt med danske kvinder og kvinder med dansk tilknytning i lejrene. De tager det meget alvorligt og er bekymrede for at blive syge. Men der er også andre i lejren, der ikke tager det alvorligt. En kilde i lejren siger, at især de mest ekstremistiske kvinder ikke rigtig tror på corona. De overholder ikke reglerne og vil ikke gå i karantæne, fortæller han.

I sidste uge nedsatte regeringen og en række af Folketingets partier en hurtigt arbejdende tværministeriel "Task Force Evakuering”.

Den skal på baggrund af individuelle vurderinger afdække, om det er muligt at evakuere de danske børn uden deres forældre på en sikkerhedsmæssigt forsvarligt måde, som er inden for rammerne af Danmarks konventionsmæssige forpligtelser.

Det skal task forcen udarbejde konkrete modeller for, samt tage relevante skridt til forberedelse af evakueringer.

Målet med arbejdet er, at børn af danske forældre kan komme til Danmark hurtigst muligt, og arbejdet skal være færdigt den 15. maj 2021.

Udenrigsministeriet er blevet forholdt smittetilfældet hos kvinden med den danske tilknytning, men oplyser at de ikke kommenterer på enkeltsager.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk