Coronaen brager afsted i Brasilien: 'Gigantisk eksperiment at genåbne'

Landet kan ikke holde til fortsat at være lukket ned, fortæller DR's korrespondent i Sydamerika.

I Rio de Janeiro er det igen muligt at shoppe. Mange holder sig dog væk, lyder det fra butiksejer. (Foto: Pilar Olivares © Scanpix)

I Brasilien er man lige nu i fuld gang med at genåbne landet - og det er på trods af, at både coronasmitten og antallet af coronarelaterede dødsfald brager afsted.

For Brasilien kan simpelthen ikke holde til fortsat at være lukket ned, fortæller DR's korrespondent i Sydamerika, Kristian Almblad.

- Der var mange, der i forvejen levede på sultegrænsen, og de har efterhånden ikke haft en indkomst i flere måneder. Så selvom vi ikke har set tegn på, at smitte- og dødstal er på vej ned, så er Brasilien i fuld gang med at genåbne.

- Det er et gigantisk eksperiment, og jeg tror også, at man globalt vil følge udviklingen tæt. For man ved endnu ikke helt, hvad der sker, når man genåbner et land, mens smittetallene stadig går op på den måde.

I Rio de Janeiro må folk igen dyrke sport på stranden. (Foto: ANTONIO LACERDA © Scanpix)

Brasilien er det absolut hårdest ramte land i Sydamerika målt på antal coronasmittede og coronarelaterede dødsfald.

Målt på verdensplan i absolutte tal er Brasilien det næsthårdest ramte land i verden - kun overgået af USA. Ser man på antal døde pr. million indbyggere, er der registeret flere coronarelaterede dødsfald i blandt andre Storbritannien.

'Ekstremt bange for coronavirus'

Mere end to millioner brasilianere er i skrivende stund blevet konstateret smittet med coronavirus. Det er en fordobling på mindre end en måned, og mere end 79.000 har mistet livet som følge af covid-19.

Men det er ikke de tal, der skræmmer folk mest, vurderer Kristian Almblad.

- Det, der for alvor vækker bekymring, er, at antallet af dødsfald i døgnet ikke falder. Vi har i to måneder haft cirka 1.000 coronarelaterede dødsfald hver eneste dag, og der er ikke nogen udsigt til, at det ændrer sig lige p.t.

- Så mange er ekstremt bange for coronavirus, fortæller korrespondenten.

Frygten mærker man også i for eksempel butikkerne i Rio de Janeiro, der igen har slået dørene op. Kunderne holder sig stadig væk, fortæller en ejer:

- Vi prøver at få gang i aktiviteterne igen, men mange kunder er ikke kommet tilbage, andre er bange og venter lidt, inden de begynder at gå i butikker.

I Sao Paulo er man nødt til at lave massegrave. (Foto: Amanda Perobelli © Scanpix)

Brasiliens største metropol, Sao Paulo, er et af de steder, der har været hårdest ramt af coronavirus - og der lyder meldingen, at man har været nødt til at lave massegrave, fordi der er langt flere døde end normalt.

Frygten er større end trangen til at komme ud

I mere end fire måneder har landet med mere end 200 millioner indbyggere været mere eller mindre nedlukket.

Og det er en "dræber", mener landets præsident Jair Bolsonaro, der lige nu selv er smittet med coronavirus.

Bolsonaro har, siden virusset brød ud, afvist alvoren af coronavirus og i hårde vendinger kritiseret de restriktioner, som flere brasilianske delstater løbende har indført for at begrænse smittespredningen.

- Uden løn og arbejde dør folk (...). Lockdown dræber, har han blandt andet sagt med henvisning til nedlukningerne.

Præsident Jair Bolsonaro er selv konstateret smittet med coronavirus. Han har det godt, siger han til sine tilhængere. (Foto: Adriano Machado © Scanpix)

Men for mange brasilianere er det lige nu ikke det vigtigste at få stablet en indtægt på benene igen, selvom sulten allerede for længst har meldt sig, fortæller Kristian Almblad.

- Frygten for corona er efter min opfattelse stadig større blandt mange end trangen og lysten til at komme ud igen.

Derfor er det altså ikke alle, der jubler over den genåbning, som er i gang.

- Selvom trangen til at komme på arbejde selvfølgelig er der, så kigger brasilianerne på dødstallene og siger: 'Hvis vi begynder at åbne op nu, så er vi jo midt i et eksperiment, som ingen ved hvor ender.'

Et forandret land

Verdenssundhedsorganisationen (WHO) er også bekymret over de mange coronarelaterede dødsfald i Brasilien.

Det fortæller Michael Ryan, der er chef for WHO's akutberedskab.

- Der er absolut ikke nogen garanti for, at tallene vil gå ned af sig selv, siger han.

Derfor vækker genåbningen også bekymring flere steder uden for landet.

Og når pandemien en dag er fortid - så er Brasilien formentlig fuldstændig forandret. Det vurderer Kristian Almblad.

- Jeg har mødt utrolig mange mennesker, der har mistet pårørende, deres job og indkomst. Det er et fuldstændig anderledes og medtaget Brasilien, vi kommer til at se, når vi er ude på den anden side.

- Det er meget voldsomt, det der foregår - også økonomisk. På et eller andet tidspunkt må vi forvente, at smittetallene begynder at falde, men jeg kan godt frygte, at vi skal igennem en anden bølge, i takt med at genåbningen skrider frem.

Brasiliens økonomi forventes at skrumpe med 6,4 procent i år på grund af pandemien.

Facebook
Twitter