Coronamutation spreder sig i Sydafrika: 'Det er et endnu større problem end den britiske variant'

Storbritannien frygter sydafrikansk mutation, der allerede er nået flere europæiske lande.

Ny, mere smitsom coronamutation spreder sig særligt ved kysten i Sydafrika. (Foto: Phill Magakoe © Scanpix)

En ny, mere smitsom coronamutation spreder sig i Sydafrika, og er allerede nået flere europæiske lande - heriblandt Storbritannien, Norge og Østrig.

Særligt i Storbritannien frygter de den nye variant, og har skærpet rejserestriktionerne for Sydafrika:

- Jeg utrolig bekymret over den sydafrikanske variant. Det er et meget, meget væsentligt problem. Det er et endnu større problem end den britiske variant, siger den britiske sundhedsminister Matt Hancock til BBC Radio.

Det danske Udenrigsministerium fraråder nu også alle rejser til Sydafrika - også erhvervsrejser. Det oplyser ministeriet i en pressemeddelelse.

Udover sundhedsministeren har flere eksperter i Storbritannien også udtrykt bekymring for, hvorvidt vacciner mod covid-19 vil være lige så effektive mod den sydafrikanske variant.

  • Et hold af læger og sygeplejersker kører rundt med medicins udstyr til coronaramte, der kan blive behandlet hjemme fra. (Foto: MICHELE SPATARI © Scanpix)
  • Sydafrika er ramt af en ny bølge af coronavirus. En ny mutation dominerer flere regioner ved kysten. (Foto: MICHELE SPATARI © Scanpix)
  • Sydafrika er lige nu det land på det afrikanske kontinent, der er hårdest ramt af coronavirus. (Foto: MICHELE SPATARI © Scanpix)
1 / 3

Smittetal eksploderer

Ifølge forskere har den sydafrikanske variant flere mutationer i spike-proteinet, der sidder på virussets overflade som små nøgler. Mutationen gør det nemmere for virusset at trænge ind i kroppens celler. På samme måde som den britiske variant gør mutationen virusset mere smitsomt.

Det er endnu ikke påvist, hvorvidt den nye mutation giver coronasmittede et sværere sygdomsforløb.

Mutationen har har spredt sig hurtigt i Sydafrika, og ifølge eksperter er den nye mutation nu den mest dominerende variant i flere regioner.

Omkring nytår slog landets smittetal rekorder og lige før årsskiftet passerede landet en million registrerede smittede siden pandemiens begyndelse.

Militæret holder øje med, om indbyggerne i byen Johannesburg overholde landets skærpede restriktioner. (Foto: KIM LUDBROOK © Scanpix)

Smittetalenne stiger eksplosivt på samme måde, som Sydafrika oplevede i sommer.

- De bor tæt sammen flere steder i Sydafrika og slumområderne gør dem mere sårbare. Smitten fra turister udefra er væk, men der er stadig en meget stor trafik mellem byer og landområder, der spreder virussen, siger Holger bernt Hansen, der er professor på Center for Afrikastudier ved Københavns Universitet.

Det har fået landet til at skærpe coronarestriktionerne endnu en gang i et forsøg på at bremse smitten. Både indenførs og udendørs forsamlinger er forbudt, mens der blev indført spærretid fra ni om aftenen til seks om morgenen.

Afrikas hårdeste nedlukning

Sydafrika lukkede hurtigt helt ned i foråret, da pandemien ramte det afrikanske kontinent.

Landets 57 millioner indbyggere måtte kun forlade deres hjem, hvis de havde et særligt vigtigt arbejde, skulle købe madvarer eller hente noget på apoteket.

Under nedlukningen måtte man hverken gå med hunden eller løbe en tur. Det kunne give op til seks måneders fængsel hvis man brød loven.

Nu lider Sydafrika af samme svaghed som flere andre lande, vurderer Holger Bernt Hansen. For kan man lukke et land fuldstændig ned endnu en gang?

- Det problem, de har nu, er, om folk vil følge restriktionerne i en ny nedlukning. Sydafrika begynder at lægge op til det, men jeg formoder, de vil gøre det på en mere skånsom måde. De er bange for, hvordan befolkningen vil reagere, siger Holger Bernt Hansen.

Et andet problem er illegale immigranter fra Zimbabwe, der har forsøgt at rejse hjem i julen.

- Sydafrika har sat hæren ind ved grænsen, hvor der er en enorm spredningsfaktor. Julerejsende vender hjem igen eller har siddet ved grænsen i flere dage, og været samlet i store grupper, siger Holger Bernt Hansen.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter