Coronavirus: Bare en kinesisk influenza - eller den første pandemi siden, ja, influenza?

Eksperter sammenligner coronavirus med sæsoninfluenza.

Studerende på den indonesiske ø, Java, bærer masker i under en større sundhedsaktion, der skal informere om smitterisiko ved coronavirus. (Foto: ANTARA FOTO © Scanpix)

Hvert år smittes flere millioner mennesker af influenza. Indtil videre er 17.480 smittet med coronavirus.

Hvert år dør omkring 650.000 mennesker af sæsoninfluenza. Indtil videre er 362 mennesker døde af coronavirus.

DR Nyheder har spurgt to forskere, om de to virusser overhovedet kan sammenlignes, og hvilken af dem der er farligst.

Tal for influenzasæsonen 2017/2018 viser, at 7.667 danskere blev indlagt som følge af virusset. Og indtil videre er én dansker blevet indlagt i Belgien med symptomer på coronavirus, mens endnu en mistanke om coronasmitte herhjemme blev afblæst i sidste uge.

1.644 døde af influenza i Danmark i den sæson, og endnu er ingen døde af coronavirus herhjemme.

Og så er denne artikel vel sagtens færdig; influenza er langt farligere end coronavirus.

Men, men, men...

Det vil være et fortegnet billede, siger professor i eksperimentel virologi Allan Randrup Thomsen fra Institut for International Sundhed, Immunologi og Mikrobiologi på Københavns Universitet.

- Det gode ved coronavirus er, at dødeligheden ikke så høj, som vi først frygtede. Men hvis man på nuværende tidspunkt konkluderer, at en influenzaepidemi er farligere, gør man regnestykket op, før vi har alt information tilgængelig.

Mange mennesker har haft influenza. Det vil sige, at der i befolkningen er en restimmunitet, der kan være med til at stoppe spredningen. Det har man ikke med coronavirus, hvorfor den potentielt kan sprede sig endnu hurtigere end influenza.

Men de to virusser kan muligvis godt sammenlignes, siger Tyra Grove Krause, der er overlæge og afdelingschef på Statens Serum Institut.

- Det er begge luftvejsinfektioner, som giver milde symptomer hos nogle og en alvorlig lungebetændelse hos andre. Men det er formentligt mest hos personer, der er ældre eller har underliggende sygdomme i forvejen.

Der kan være mange flere smittede

De officielle tal for antallet af smittede opdateres hver dag fra Kinas Sundhedsministerium. Godt 17.500 mennesker er efter de seneste opgørelser blevet smittet med coronavirus. Men de tal kan være meget forkerte.

Forskere har i det medicinske tidsskrift The Lancet foretaget nogle beregninger ud fra antallet af smittede og risikoen for smitten. Og de mener, at antallet af smittede per 25. januar er 75.815 mennesker.

Blødprøve fra person, der er testet postiv for coronavirus. (Foto: DADO RUVIC © Scanpix)

Allan Randrup Thomsen advarer om, at smitten kan stige eksponentielt, hvis coronavirusset spreder sig til lande med særligt dårlig sundhedsstruktur.

- Situationen kan se helt anderledes ud om ganske få dage. Sæt nu, at der etableres lokale foci – altså områder, hvor menneske til menneske-spredningen er ekstraordinær stor – i lande eller områder med dårlig sundhedsstruktur, så er det ikke bare rejseaktivitet til og fra Kina, vi skal være bekymrede for, siger Randrup Thomsen.

Flere smittede = lavere dødelighed

Ligesom influenza kan man få coronavirus i forskellige grader. Og nogle vil blive så syge, at de skal indlægges, mens andre blot vil få en mild forkølelse. Og vi må forvente, at der er nogle, der oplever mildere symptomer på sygdommen, end dem, der er fundet indtil nu, forklarer Tyra Grove Krause.

- Omkring to procent af dem, der er bekræftet smittet med coronavirus, er døde. Men hvis man tror på de modelleringstudier, der er blevet lavet af sygdommens spredning, så er der omkring ti gange flere smittede. Det betyder så, at dødeligheden måske kun er omkring to promille. Det er naturligvis kun grove beregninger på meget usikre tal, men det kan måske give en indikation på, hvor farlig coronavirus-infektion reelt er.

'Slet ikke ligeså farligt som sars'

Coronavirus er ofte blevet sammenlignet med sin noget farligere fætter, sars, der var en pandemi - altså en global epidemi - og som i 2002 og 2003 dræbte omkring hver 10., der blev smittet. 775 personer mistede livet til sars.

Men så høj er dødeligheden langt fra for coronavirus, slår Tyra Grove Krause fast.

- Coronavirus er i hvert fald ikke på niveau med sars, hvor alle får et alvorligt forløb, og dødeligheden er høj, siger hun og bemærker:

- Jo flere lande, der bliver ramt, jo sværere kan det blive at inddæmme, og så man kan ikke udelukke, at det udvikler sig til en pandemi, altså en epidemi, der omfatter flere kontinenter.

En kvinde træder ud af Beijing hovedbanegård. Der bor over 21 millioner mennesker i hovedstaden, der har aflyst flere offentlige begivenheder på grund af coronavirusset. (Foto: Nicolas ASFOURI © Scanpix)

Et par gange hver 10. år rammer en stor epidemi, hvor op mod 20 procent af befolkningen får influenza. Og sidste gang, WHO stemplede en sygdom som en pandemi, var for godt og vel 10 år siden med svineinfluenzaen i 2009, der kostede 285.000 mennesker livet på verdensplan.

Men den var slet ikke ligeså dødelig som sars, kun omkring 0,02 procent af de smittede døde af H1N1 eller svineinfluenza.

Og lad os da lige tage en pandemi mere til sammenligningen: Den "spanske influenza" i 1918 dræbte ca. 2,5 procent af de smittede - men fordi den smittede så mange mennesker, døde mellem 20 og 50 millioner mennesker.

De mange tusinde mennesker, der bliver syge af coronavirus og overlever, vil fremadrettet være immune for denne udgave af corona, men ligesom at der ofte kommer ny influenzavirus, kan der også komme nye udgaver af coronavirus.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter