Coronavirus brager løs i Nordkorea: 'Landet er på ingen måde forberedt på et virusudbrud'

Op mod 1,7 millioner indbyggere i Nordkorea menes at have været smittet med covid-19 siden slutningen af april.

Myndighederne er ved at desinficere banegården i hovedstaden Pyongyang (Foto: Str © Ritzau Scanpix)

Nordkorea registrerede i sidste uge officielt det første coronarelaterede dødsfald. Nu anslås det, at mere end en halvanden million mennesker er blevet smittet siden slutningen af april.

Det er noget nær en katastrofe for et af verdens mest lukkede lande. De omkring 25 millioner indbyggere er ikke vaccineret, og sundhedsvæsenet er ikke i stand til at håndtere en pandemi, vurderer flere eksperter.

Mens pandemien har lagt store dele af verden ned i løbet af de seneste to år, så har Nordkorea haft held til at holde covid-19 fra døren. I hvert fald officielt. For det er begrænset, hvilke informationer der slipper ud fra landet.

Men nu ser det ud til at være slut. I går aftes var den officielle melding, at landet nu har registreret 1,72 millioner tilfælde af det, som styret kalder ”feber-sygdom”, siden slutningen af april, skriver blandt andre The Guardian.

Det er ikke bekræftet, at der er tale om coronasmittede. Det skyldes blandt andet, at Nordkorea har begrænset testkapacitet.

Men corona har formentlig været i landet længere tid. Det er bare først nu, at landet har været nødt til at indrømme det, vurderer DR’s Asien-korrespondent, Philip Khokhar:

- Formentlig er smitten så udbredt i Nordkorea, at myndighederne ikke længere kunne holde det skjult, og derfor blev de nødt til at anerkende, at der er et stort udbrud i Nordkorea, også selvom de primært kalder det for en feber.

Og det kan blive ganske alvorligt, lyder det fra Philip Khokhar.

- Det her er et land, der, uden vacciner og uden et velfungerende sundhedssystem, på ingen måde er forberedt på et virusudbrud.

Kim indfører restriktioner

Nordkoreas ubestridte leder, Kim Jong-un, langede i den her uge ud efter sit embedsværk og sagde, at det ikke havde håndteret situationen ordentligt.

Derfor har han nu taget sagen i egen hånd og indført en række restriktioner, deriblandt nedlukninger og forsamlingsforbud, skriver BBC.

Men spørgsmålet er, om det nordkoreanske sundhedssystem overhovedet er gearet til en pandemi. FN’s organisation for menneskerettigheder, OHCHR, er dybt bekymret over situationen i Nordkorea.

- Nordkorea har en meget begrænset sundhedsinfrastruktur i forhold til at kunne håndtere en krise som den her, fordi de mangler testkapacitet, nødvendig medicin og udstyr, siger Liz Throssell, der er talsperson for FN’s højkommissær for menneskerettigheder.

Nordkoreas leder, Kim Jong Un, indfører restriktioner efter et udbrud af Covid-19. (Foto: KCNA © Ritzau Scanpix)

Nordkorea har afvist vacciner

Både det internationale samfund og flere af Nordkoreas nabolande har tilbudt at sende vacciner til Nordkorea. Men indtil videre har det lukkede land afvist international hjælp. I stedet har landet satset på lukkede grænser som vejen frem.

Netop den strategi har givet alvorlige panderynker hos Verdenssundhedsorganisationen, WHO.

- WHO er dybt bekymret over risikoen for yderligere spredning af covid-19 i landet. Særligt fordi befolkningen ikke er vaccineret, og mange har underliggende sygdomme, der betyder, at de er i risiko for alvorlige sygdomme og død, siger WHO’s generaldirektør, Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Også det amerikanske udenrigsministerium kommenterede i går på Nordkoreas manglende vilje til at tage imod vacciner.

- Uheldigvis har Nordkorea indtil nu afvist alle vaccinedonationer fra Covax, siger talsperson Ned Price.

- Vi er dybt bekymrede over, hvordan det nuværende covidudbrud i Nordkorea vil ramme den nordkoreanske befolkning.

Når Nordkorea først nu anerkender, at corona er kommet til landet, så handler det ifølge DR’s Asien-korrespondent om, at styret ikke vil vise svaghed.

- Styret har svært ved at indrømme, at det ikke kan tage vare på egen befolkning. Så hvis de først åbner Pandoras æske og skal forklare deres befolkning, hvorfor de ikke har taget imod vacciner, hvorfor de ikke har et bedre sundhedssystem, så har du i virkeligheden en diskussion omkring systemet selv, siger Philip Khokhar.

Ifølge de nordkoreanske myndigheder er mere end 1,7 millioner mennesker blevet smittet med ”febersygdommen” siden slutningen af april. Omkring en million skulle være blevet raske igen, men cirka 600.000 er under en form for behandling.