Coronavirus-effekt: Amsterdam og Venedig ønsker at slippe for masseturisme

Coronavirus har ændret byerne. Nu øjner lokale i både Amsterdam og Venedig en ny start.

- Nu sidder naboerne på fortovet og sludrer. En anden nabo er ved at sejle ud i sin båd, for vejret er dejligt. Det er virkelig gezellig, hyggeligt, siger Els Iping.

Hun bor midt i centrum, langs én af Amsterdams berømte kanaler.

Hendes kvarter ser normalt anderledes ud. Kvarteret hedder på hollandsk de Wallen, og er kendt som Amsterdams red light-distrikt.

Amsterdams red light-distrikt, de Wallen, før landet lukkede på grund af coronaudbruddet. (Foto: YVES HERMAN © Scanpix)

Det er ét af byens vigtigste turistmål, berømt for især to ting: Synet af sexarbejdere, der forsøger at sjakre kunder bag hver deres vindue på en baggrund af rødt lys. Og de

utallige
coffee shops, hvor man lovligt kan tænde en joint. Kvarterets turister efterlader ofte skrald og urinerer på gaden. Larmen er konstant.

- Før krisen var der så proppet her på de Wallen, at man som beboer blev løbet over ende af horder af turister. Mange turister kom for stoffer og sex her i kvarteret – for at feste og blive fulde. Det gav sådan en frygtelig larm med skrigeri især om natten. Nu er der en vidunderlig ro, beskriver Els Iping.

Mødte ikke naboer før corona

Ændringen skete midt i marts: Da Holland lukkede for at bekæmpe coronavirus, forsvandt turisterne fra byen fra den ene dag til den anden.

Corona-pandemien satte rejser til udlandet i stå.

Epidemien
har betydet
dødsfald
og økonomisk krise. Men mange af byens
indbyggere
oplever alligevel, at den har en fordel: Beboerne er sluppet for de masser af turister, der normalt besøger byen.

Amsterdams indre by uden turister er et sjældent syn. (Foto: Utrecht Robin/ABACAPRESS.COM © Utrecht Robin/ABACAPRESS.COM)

- Når man går udenfor sine hoveddør nu, kender man pluselig alle, griner Els Iping.

Hun er aktiv i organisationen Foreningen for venner af Amsterdams indre by.

- Man sludrer med alle. Folk sidder på fortovet og lærer hinanden at kende igen. Før i tiden blev man rendt over ende af de mange tusinder besøgende. Så mødte man ikke hinanden mere, selvom man bor dør om dør, fortæller Els Iping.

  • Normalt er Amsterdam fyldt med turister. Her er det én af byens mest befolkede gader, Damrak. (Foto: Lex van Lieshout ANP XTRA)
  • Sådan ser samme gade ud oppefra her under coronakrisen. (Foto: Robin van Lonkhuijsen)
1 / 2

Ifølge Amsterdams turistmyndigheder besøger 9,8 millioner turister om året normalt byen.

Coronakrisen byder en chance for at give centrum tilbage til amsterdammerne og arbejde på en anderledes turisme. Det er der bred enighed om.

- Generne fra turister vil vi ikke have tilbage. Vi skal gribe det her momentum. Jeg håber, at det lavpandede forbrug fra turismen er forsvundet, når det her er overstået. Det siger Geerte Udo, direktør for Amsterdam & Partners, organisationen som står for at markedsføre byen, til avisen Het Parool.

'Hellere kvalitetsturister'

Også selve bystyret håber på en forandring.

- Vi prøver at gøre centrum rart for hele Amsterdam. Og ja, lige nu tager vi to skridt frem, siger formanden for bydelen, Mascha ten Bruggencate til Het Parool.

I stedet for de udenlandske turister på polterabend eller på tur for at ryge

hash
, vil mange af indbyggerne som Els Iping hellere have andre besøgende.

- Vi vil have flere af det, jeg vil kalde ”kvalitetsturister” – folk, der ikke kommer for stoffer eller for at se på kvinder iklædt lingerie i vinduerne. Vi håber på besøg af folk, der vil nyde en monumental og pragtfuld by, hvor der bor folk, hvor folk arbejder. En livlig by.

'Nu kan man se, hvem der bor i Venedig'

Også i turistbyen Venedig i det nordøstlige Italien lærer folk nu beboerne at kende på ny.

Mellem 25 og 30 millioner mennesker besøger ifølge Italiens turistmyndigheder byens centrum med godt 51.000

indbyggere
. Nu er gaderne fri for turister.

Og ligesom det gælder for indbyggerne i Amsterdam, genkender Matteo Secchi billedet af at lære andre venetianere at kende:

- Der er ingen mennesker i gaderne mere. Nu kan man se, hvem der bor her. Denne måned har jeg talt med flere

indbyggere
, jeg ikke kendte før, end nogensinde, siger Matteo Secchi.

Matteo Secchi bor i Venedigs centrum og er formand for organisationen Venessia.com. Den kæmper for et beboeligt Venedig med turister. (© Foto fra Facebook)

Masseturismen havde inden corona-krisen affolket Venedig.

Udlejere lejer generelt hellere deres lejligheder til turister for kortere ophold end til

permanente
beboere. Det tjener de bedre på. Flere
indbyggere
flytter ud af byen, hvor det er billigere at bo.

Ren by med ægte venetiansk håndværk

Men selvom der nu er forsvundet en masseturistkroner ud af byen, er det heller ikke her, alle som vil tilbage til situationen med millioner af turister.

- Nu har vi chancen for at få en ny form for turisme i Venedig. Vi vil gerne have turister, der vil besøge det ægte Venedig. Folk, der vil nyde oplevelsen af en rigtig by. Ikke de horder, der kommer for et par timer for at tage en selfie på Markuspladsen og tage videre.

Venedigs bedst kendte plads, Markuspladsen, er tom. (Foto: Mirco Toniolo/AGF/SIPA © Mirco Toniolo/Errebi)

Situationen lige nu er en unik mulighed for at få en ny slags besøgende, mener Matteo Secchi.

Al gondolfart har været lukket under coronaudbruddet i Venedig. (Foto: Mirco Toniolo © Avalon.red. All rights reserved.)

- De finder en by uden forurening. Der er ikke mange motorbåde mere, og vandet i kanalerne er rent. De finder en by uden turisthorder. De finder en by med butikker med ægte italiensk håndværk side om side med ægte italienske restauranter. De malplacerede bikse med kebab og lignende møntet på turisterne, er lukket eller lukker snart.

I videoen kan du komme med på rundtur i Venedig med Matteo.

Ja tak til danskere på flerdagesrejse

Også i Venedig er bystyret indstillet på en model med færre og andre turister:

- Det er en anledning til at bevæge os mod intelligent turisme. Med turister, som tager sig tiden til at forstå byen og uden de hektiske ture, vi så tidligere, siger Venedigs viceborgmester, Simone Venturini, til det europæiske medie Euronews.

Det kræver, at udlændinge får nys om byens nye ansigt, understreger han.

- Vi skal sørge for, at der kommer artikler ud om byen som den er nu. Så familier i for eksempel Danmark tænker: ”Aha, Venedig har ændret sig. Der er ikke længere turisthorder” og beslutter sig for at rejser hertil ikke bare en enkelt dag, men måske fire dage.

Han tror ikke, at det voldsomme antal turister kommer tilbage lige med det samme.

- Lige nu er der jo meget få fly, og selv indenfor det næste år, tror jeg ikke, at lavprisflyselskaberne kan tilbyde de priser, de har gjort indtil nu.

Facebook
Twitter