Coronavirus efterlader apotekshylder tomme og lukker byer i Kina

Virusudbruddet har fået mange kinesere til at hamstre beskyttelsesmasker og håndsprit.

Overalt i den kinesiske by Wuhan bærer indbyggerne beskyttelsesmasker for ikke at blive smittet med coronavirusset. (Foto: CHARLY TRIBALLEAU © Scanpix)

Coronavirusset har sat sit præg på det kinesiske nytår, der officielt begynder i dag.

I epicenteret for virusset, den kinesiske by Wuhan i Hubei-provinsen, er mange hylder på byens apoteker tomme. De er blevet støvsuget for genstande, der kan hjælpe med at forebygge og beskytte indbyggerne mod virusset - deriblandt beskyttelsesmasker og håndsprit.

Men også i storbyer som Beijing er der tilfælde af smittede. Og det har fået indbyggerne til at tage deres forholdsregler.

Det fortæller den danske freelancejournalist Lise Floris, der har boet i Beijing i fire år.

- Der har været en hamstring af beskyttelsesmasker. Jeg var selv på et apotek i går for at købe en. Og jeg tror, jeg betalte det tre- eller firdobbelte af, hvad de normalt koster.

Hun tilføjer, at den store kinesiske onlinebutik Alibaba har opfordret sine forhandlere af masker til ikke at udnytte situationen og forlange overpris.

 • Ved flere apoteker i byen Wuhan er der kø ved kassen. (Foto: afp © / AFP PHOTO / STR)
 • Personalet har både beskyttelsesdragter og masker på. (Foto: afp © / AFP PHOTO / STR)
 • Hylderne med håndsprit og beskyttelsesmasker bliver tømt, så snart de fyldes op. (Foto: afp © / AFP PHOTO / STR)
 • Det er særligt beskyttelsesmasker, der bliver købt. (Foto: afp © / AFP PHOTO / STR)
 • Hao Chengchen bor i Wuhan. Både hun og hendes mand har taget deres forholdsregler for at beskytte sig mod virusset. - Jeg er en smule bekymret, men ikke meget. Landet tager det her alvorligt, og hver dag holder jeg øje med nyhederne. (Foto: afp © / AFP PHOTO / STR)
1 / 5

Desuden bliver beredskabet i Beijing forhøjet for hver dag.

- Der er plakater og skilte på mange bygninger - inklusiv min egen - der informerer om, hvordan man skal forholde sig. I starten af ugen tænkte jeg selv, at vi lige skulle slå koldt vand i blodet og ikke gå i panik. Men det er svært at abstrahere fra den der frygt, for det spreder sig hurtigt, og antallet af smittede stiger hver dag.

- Jeg er på vej på ferie - og jeg skal ærligt indrømme, jeg er lidt lettet over, at jeg skal afsted, siger Lise Floris fra lufthavnen i Beijing.

41 kinesere har mistet livet som følge af virusset, og de kinesiske myndigheder siger, at næsten 1.300 er smittet alene i Kina.

Millionbyer lukker for transport

Det er ikke kun informerende plakater og masker, der skal forhindre spredningen af virusset.

Myndighederne har sendt militære styrker og over 1.200 læger og sygeplejersker til Hubei-provinsen for at hjælpe med håndteringen af virusset.

Otte større byer i Kina har også lukket totalt ned for den offentlige transport og transport ud af byen. Deriblandt Wuhan, hvor der bor 11 millioner mennesker.

En svær, men ikke umulig opgave for den kinesiske regering, siger Stig Thøgersen, professor emeritus ved Kina-studier på Aarhus Universitet.

- Det burde kunne lade sig gøre, fordi man har et topstyret system. Hvis man udsender en ordre, har man myndigheder på alle niveauer, som fører ordren og politikken ud i livet. Sådan er det i hvert fald ideelt set.

 • Flere turistattraktioner i Beijing er lukket på grund af virusset. (Foto: Carlos Garcia Rawlins © Scanpix)
 • Også i Shanghai har man lukket attraktioner på grund af smittefare. Her er det Disneyland, der er lukket. (Foto: ALY SONG © Scanpix)
1 / 2

I alt vil lukningen påvirke cirka 56 millioner mennesker. Stig Thøgersen understreger også, at de lokale myndigheder bestemt ikke er glade for at lukke ned for transporten. Det kan nemlig blive meget dyrt.

- Så nogle gange ser man, at de trækker lidt i bremsen. Det gjorde de eksempelvis under sars-epidemien.

Det nye virus menes at være i familie med netop virusset sars, der kostede op mod 800 mennesker livet i Kina og Hongkong mellem 2002 og 2003.

Men til forskel fra dengang har Kina ikke holdt kortene tæt til kroppen, forklarer Stig Thøgersen.

- De blev dengang anklaget af blandt andre WHO - FN's Verdenssundhedsorganisation - for at hemmeligholde virusset og alvoren af det for længe, så man netop ikke fik sat tingene i gang i god tid. Nu ser det ud til, at der er meget mere åbenhed.

Udover Kina er virusset også konstateret i Thailand, Vietnam, Singapore, Japan, Sydkorea, Taiwan, Malaysia, Nepal, Saudi Arabien, USA, Australien og Frankrig.

Højeste alarmberedskab i Hongkong

Også andre steder i Asien tager man drastiske metoder i brug for at komme virusset til livs.

I Hongkong er mindst fem mennesker blevet smittet. Derfor har landets politiske leder, Carrie Lam, i dag erklæret byen i højeste alarmberedskab.

Carrie Lam under dagens pressemøde. Hun oplyste også, at alle toge og fly til Wuhan er blokeret af frygt for virusset. (Foto: TYRONE SIU © Scanpix)

Det betyder, at de fleste af landets skoler og børnehaver holder lukket indtil 17. februar, flere offentlige fejringer af kinesisk nytår er aflyst, og det samme er et maratonløb den 9. februar.

I Danmark opfordrer Udenrigsministeriets Borgerservice danskere, der rejser til Hubei-provinsen - hvor byen Wuhan ligger - til at være ekstra forsigtige, men fraråder ikke rejser til provinsen. Man skal ligeledes holde sig opdateret hos myndighederne og følge deres anvisninger.

Ifølge WHO er det for tidligt at klassificere udbruddet af coronavirus som en international sundhedskrise. Herhjemme vurderer Sundhedsstyrelsen, at det er meget usandsynligt, at der kommer en smittet patient til Danmark.

Gode råd til rejsende

 • Ifølge Sundhedsstyrelsen er risikoen for at blive smittet meget lille, hvis du tager en række forholdsregler:

 • Vask hænder hyppigt og grundigt med sæbe og vand. Eventuelt med håndsprit.

 • Hold en god fødevarehygiejne.

 • Undgå kontakt med levende og døde dyr, blandt andet på madmarkeder.

 • Undgå tæt kontakt med syge personer med symptomer fra luftvejene - hoste og opspyt.

 • Undersøg forholdene i sundhedsvæsenet i det land, du skal rejse til gennem kontakter, venner eller familie.

 • Sørg for, at din rejseforsikring dækker hjemtransport i tilfælde af sygdom og ulykke. Dermed mindsker du risikoen for at blive smittet på lokale klinikker eller sygehuse.

 • Kilde: Sundhedsstyrelsen