Cosby for retten: I dag begynder 'den største kendisretssag siden O.J.-sagen'

Sagen mod den amerikanske komiker og skuespiller Bill Cosby, der begynder i dag, kan resultere i flere års fængsel.

En domstol i Pennsylvania gør sig i disse timer klar til en spektakulær retssag.

Hovedpersonen er komiker og skuespiller Bill Cosby, mest kendt for sin hovedrolle i seriehittet ’The Cosby Show’, som er anklaget for et seksuelt overgreb mod en kvinde ved navn Andrea Constand.

Overgrebet skulle have fundet sted i 2004, hvor Cosby angiveligt bedøvede og misbrugte hende i sit hjem i Pennsylvania. Mindst 50 kvinder har anklaget Cosby for seksuelle overgreb, men det er kun overgrebet mod Andrea Constand, som retssagen drejer sig om.

Retssagen, som begynder i dag, bliver af BBC og New York Times betegnet som den største kendisretssag i USA siden drabssagen mod den tidligere amerikanske fodboldspiller O.J. Simpson i 1995.

Ligesom i Simpson-sagen vil juryen i retssagen mod Bill Cosby være isoleret fra offentligheden, skriver Ritzau. Retsmøderne vil dog ikke blive optaget på kamera, som det var tilfældet i O.J.-sagen.

Flere af de medvirkende fra ’The Cosby Show’ og flere end 100 journalister forventes at møde op til retssagen mod Bill Cosby. Retssagen vil ifølge New York Times vare i to uger, og dømmes Cosby skyldig, kan han risikere flere års fængsel. Hovedpersonen selv har dog ifølge amerikanske medier bedyret, at han ikke har tænkt sig at udtale sig under retssagen.

Retssag om 13 år gammel episode

Sagen omhandler en episode fra 2004, hvor den dengang 31-årige Andrea Constand besøgte Bill Cosby for at få karriereråd, efter at hun havde lært ham at kende gennem arrangementer på Temple University i Philadelphia.

Hun har tidligere fortalt, at Bill Cosby gav hende tre blå piller, som gjorde hendes ben bløde, hvorefter han begyndte at befamle hende. Cosby selv erklærer sig uskyldig og har sagt, at deres samvær skete med begge parters accept.

Andrea Constand beskylder Bill Cosby for et seksuelt overgreb i 2004. (Foto: MARK BLINCH © Scanpix)

Sagen kom allerede i 2005 for en civil retssag, men blev afvist på grund af manglende beviser. Parterne enedes i 2006 om, at Cosby betalte Constand et ukendt beløb.

Bill Cosby, som i dag er 79 år, har tidligere fortalt, at han har brugt piller under seksuelle forhold med kvinder. Ikke for at bedøve dem – som Andrea Constands anklage går på – men for at få dem til at slappe af. Den aften, overgrebet mod Constand skulle have fundet sted, skulle Cosby ifølge BBC have tilbudt hende allergimidlet Benadryl, fordi hun virkede stresset.

Stribe af anklager

I 2005 stod Andrea Constand som den første kvinde frem med en anklage om seksuelt overgreb. De næste par år fremlagde flere andre kvinder lignende anklager, der alle drejede sig om piller og overgreb. Flere af kvinderne skulle have modtaget penge fra Bill Cosby for at droppe beskyldningerne.

Anklagerne mod Bill Cosby fik ny næring i 2014, da CNN interviewede Barbara Bowman, som beskyldte Cosby for et overgreb i 2006.

Efterfølgende er stribevis af kvinder stået frem og har fortalt om overgreb, der ifølge anklagerne går helt tilbage til 1960’erne, da Cosbys tv-karriere begyndte. I juli 2015 samlede New York Magazine 35 af kvinderne på en forside og bragte interviews, hvor kvinderne fortalte enslydende historier om en ung kvinde, der blev misbrugt af en mand, som hun opfattede som en slags mentor.

Facebook
Twitter