Cuba forbereder afsked med Fidel Castro

Cuba mindes Fidel Castro ved en lang række af højtideligheder og et begravelsesoptog tværs gennem landet.

En begravelsesprocession med Castros aske vil fra onsdag bevæge sig gennem Cuba. / AFP PHOTO / Pedro PARDO (Foto: Pedro PARDO © Scanpix)

Natklubber var lukkede, baseballkampe aflyst og der var forbud mod at indtage alkohol i Cuba søndag, mens landet gjorde klar til mindehøjtideligheder for Fidel Castro og et begravelsesoptog tværs gennem landet.

Den afdøde cubanske leder, som i årtier styrede den kommunistiske ø, vil i de kommende dage blive mindet ved en lang række begivenheder.

På Havanas universitet har cubanske studerende sat stearinlys ved et portræt af den sortskæggede, kommunistiske revolutionsleder.

Et gigantisk foto af Castro er også hængt op uden for Det Nationale Bibliotek på Revolutionspladsen.

Lange rækker af mennesker ventes at defilere forbi mandag og tirsdag for at vise deres respekt over for den tidligere leder.

Det store foto viser en ung Fidel Castro med en rygsæk og et gevær under den cubanske revolution, som bragte ham til magten i 1959.

Castro, der døde sent fredag, overlevede som leder 11 amerikanske administrationer.

- Det er et stort tab. Det vigtigste er, at han døde, da han valgte at dø - ikke da alle de kontrarevolutionære ville have det, siger en 43-årig taxachauffør i Havana, Carlos Manuel Obregon Rodriguez.

Castro skal kremeres

- Det er måske ikke smerteligt for alle, men det er det for virkelig mange mennesker, siger han.

Præsident Raul Castro har sagt, at hans storebrors jordiske rester vil blive kremeret. Der er ikke udsendt officielle oplysninger om, hvorvidt det er sket.

Dissidenter, som har været undertrykt under Castro-regimet, holder lav profil.

Oppositionsgruppen Kvinderne i Hvidt aflyste søndag en fast protestaktion for at vise respekt over for dem, som sørger over Castro.

- Vi er ikke glade over et menneskes død. Vi er glade, når diktatorer falder væk, siger Berta Soler, som leder Kvinderne i Hvidt.

En begravelsesprocession med Castros aske vil fra onsdag bevæge sig gennem Cuba. Den slutter i den sydøstlige by Santiago de Cuba den 4. december.

Byen, som bliver hans sidste hvilested, var skueplads for Castros første, fejlslagne revolutionsforsøg i 1953 - seks år før det lykkedes at vælte den amerikanskstøttede diktator Fulgencio Batista.

/ritzau/Reuters