Cuba mangler mad efter orkan

Fødevaremanglen i Cuba er ved at blive synlig. Årsagen er både orkanerne Gustav og Ikes hærgen, men også en strid om et nyt prisloft.

Orkaner og prisloft betyder, at der ikke er mad nok til cubanerne. (Foto: Enrique de la Rosa © Scanpix)

Flere hylder, hvor der før lå madvarer, er tomme på markedspladser og i butikker i Cuba. Regeringen havde på forhånd advaret om, at Cuba risikerer at løbe tør for mad, efter at landet blev ramt af orkanerne Gustav og Ike.

I hovedstaden Havana er fødevaremanglen særligt tydeligt, fordi leverandørerne samtidig ligger i strid med myndighederne om det prisloft, der er indført for nylig.

De handlende på et marked i Vedado-området i Havana har udelukkende papaya, nogle få meloner og lidt hvidløg til salg.

Mad må importeres

På grund af problemer i den statsstyrede landbrugssektor havde Cuba i forvejen problemer med at producere tilstrækkeligt med fødevarer, så en stor del af den mad landet har brug for må importeres.

Orkanerne Ike og Gustav forværrede situationen, da de fra 30. august og omkring 10 dage frem piskede hen over landet og ødelagde omkring en tredjedel af afgrøderne.

Cubas statsstyrede presse skrev i går, at regeringen har forsøgt at løse problemet ved at indføre begrænsninger for, hvor meget mad kunderne må købe samt for, hvad sælgerne må tage for det. De handlende klager over, at de taber penge på grund af prisloftet.

Facebook
Twitter