Cuba siger ja til menneskerettigheder

Cuba har underskrevet to FN-aftaler om menneskerettigheder, som landets tidligere præsident Fidel Castro har modsat sig.

Underskrifterne af menneskerettighederne kommer kun en uge efter Raul Castro afløste sin bror. Det kan signalere et kursskift. (Foto: Claudia Daut © Scanpix)

Cubas udenrigsminister har underskrevet to bindende FN-aftaler om menneskerettigheder. Det beretter tv-stationen BBC.

Den cubanske underskrift på aftalerne kommer ugen efter, at Raul Castro afløste sin bror Fidel som landets præsident.

Castro var i mod

Fidel Castro har tidligere modsat sig de to aftaler, men udenrigsminister Felipe Roque fastholder, at Cubas tilslutning til aftalerne ikke har noget at gøre med magtskiftet. Han tilføjer, at underskriften blot er en formalisering af de rettigheder, som cubanerne allerede har.

Kan betyde kursskift

Flere iagttagere mener dog ifølge BBC, at Roques underskrift kan signalere et kursskift i Cuba, hvor der menes at sidde 200 politiske fanger bag tremmer.

Slip fangerne løs

Ifølge flere menneskeretsfortalere bør Cuba nu løslade dem, for at underskrifterne i New York ikke skal komme til at virke ubetydelige. De to aftaler er begge en del af FNs menneskeretscharter og forpligter blandt andet Cubas regering til at acceptere ytrings- og rejsefrihed for sine borgere.

FN må gerne undersøge forholdene

Roque sendte allerede i december signaler om, at Cuba ville være en del af aftalerne, og at den kommunistiske østat i 2009 vil lade FNs Menneskerettighedsråd granske forholdene i Cuba.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk