Cyklonen Kenneth går i land i Mozambique - 30.000 evakueret

Tre meldes dræbt på øgruppen Comorerne 250 kilometer fra Afrikas kyst.

Væltede træer i Comorernes hovedstad, Moroni, efter at cyklonen Kenneth ramte. (Foto: IBRAHIM YOUSSOUF © Scanpix)

Cyklonen Kenneth har ramt Mozambiques kyst i den nordlige provins Cabo Delgado med vindstyrker på op til 220 kilometer i timen.

Og ifølge BBC er det aldrig før blevet registreret, at et vejrsystem med så kraftige vinde er gået i land så nordligt i regionen.

Mozambiques nødberedskab melder, at 30.000 mennesker allerede er evakueret fra de mest udsatte områder langs kysten.

Her kan cyklonen resultere i bølger på op til fem meters højde, siger det franske meteorologiske institut Meteo-France til det franske nyhedsbureau AFP.

Over land vil cyklonens vindstyrker falde, men vejrsystemet vil til gengæld resultere i massiv nedbør.

- Cyklonen forventes at medføre kraftig regn i området i flere dage, med mere end 600 millimeter regn forventet, lyder det fra FN's fødevareprogram (WFP) i en pressemeddelelse.

Dobbelt så meget regn som Idai

Falder der så meget regn som forventet, vil det være dobbelt så meget, som da cyklonen Idai ramte Mozambique for seks uger siden.

Idai resulterede i massive oversvømmelser og ødelæggelser, som ifølge BBC kostede mere end 900 mennesker livet i Mozambique, Malawi og Zimbabwe.

Mindst tre millioner mennesker havde efterfølgende behov for humanitær hjælp.

Cyklonen Kenneth har indtil videre medført tre bekræftede dødsfald på øgruppen Comorerne 250 kilometer øst for Mozambiques kyst, hvor der også er rapporter om huse, som er blæst i stykker.

I nabolandet Tanzania mod nord er nogle skoler og arbejdspladser blevet lukket, men et evakueringsvarsel i byen Mtwara er ophævet, efter at det stod klart, hvor cyklonen gik i land.

Zimbabwe, som er naboland mod vest, har også aktiveret sit katastrofeberedskab.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk