Cypernforhandlinger optrappes

Græsk- og tyrkisktalende cyprioter er opsatte på at finde aftale om genforening i år.

Cypern har været delt siden 1974, hvor Tyrkiet sendte soldater til øen og besatte en tredjedel af den som reaktion på et græskledet kup, som havde til formål at få forenet Cypern med Grækenland. (© DR)

Rivaliserende cypriotiske ledere har indledt en serie af dagsmøder i forbindelse med et accelereret forhandlingsforløb under FN's ledelse, som har til formål at få genforenet øen i 2010 efter 35 års deling.

Delegationer fra de græsk- og tyrkisktalende samfund siger samstemmende, at de er opsatte på at finde en løsning i år. Der er blevet forhandlet løbende i de seneste 16 måneder, men præsident Demetris Christofias, en græsk cypriot, og den tyrkisk cypriotiske leder, Mehmet Ali Talat, har nu intensiveret processen.

Delt siden 1974

De skal mødes seks gange til maratonforhandlinger over en periode på tre uger, og midt i denne måned skal Christofias til Athen for at drøfte forløbet med regeringen i Grækenland.

Cypern har været delt siden 1974, hvor Tyrkiet sendte soldater til øen og besatte en tredjedel af den som reaktion på et græskledet kup, som havde til formål at få forenet Cypern med Grækenland. Tyrkiet har længe blokeret for et tættere sikkerhedsmæssigt samarbejde mellem Nato og EU, fordi det delte Cypern er med i EU.

Facebook
Twitter