Cyperns første seriemorder gik efter migranter - justitsminister trækker sig

En officer har erkendt drabene på fem kvinder og to piger, der alle var udlændinge.

Efterforskere leder efter lig i en sø i en nedlagt kobbermine i det centrale Cypern. (Foto: Katia Christodoulou © Scanpix)

Dykkere undersøger i øjeblikket bunden af en giftig sø i en nedlagt kobbermine vest for Cyperns hovedstad Nicosia.

Søndag kom dykkerne op til overfladen med en kuffert, som indeholdt resterne af et kvindelig. Politiet leder efter yderligere to kufferter i søen.

Eftersøgningen i minen er led i det, der menes at være Cyperns første seriemordersag. En kaptajn i landets hær har erkendt, at han har dræbt fem kvinder og to piger, der alle var udlændige.

Ofrene var kommet til landet for at arbejde i lavtlønsjob, og Cyperns politi og regering bliver anklaget for at have nedprioriteret deres forsvindingssager.

Cyperns justitsminister, Ionas Nicolaou, meddelte i dag, at han går af som konsekvens af drabene, og landets øverste politichef kan også være på vej ud, skriver nyhedsbureauet AP.

Justitsminister Ionas Nicolaou nægter at have et ansvar for den forfejlede efterforskning. Hans afsked skyldes derimod "samvittighed og principper". (Foto: STAVROS IOANNIDES © Scanpix)

Et enkelt offer identificeret

Kun et enkelt af seriemorderens ofre er endnu blevet idenficeret. Liget af den 38-årige Mary Rose Tiburcio fra Filippinerne blev fundet i en mineskakt midt i april. Samme sted fandt politiet seks dage senere endnu et kvindelig. Det menes at være den 28-årige filippiner Arian Palanas Lozano.

I et nærliggende vandreservoir leder myndighederne efter Mary Rose Tiburcios seksårige datter Sierra.

Det var Tiburcios onlinekommunikation, som førte efterforskere til den 35-årige mand, som har tilstået. Mandens navn er endnu ikke blevet frigivet.

Ligene i den giftige sø menes at være den 36-årige rumæner Florentina Bunea og hendes otteårige datter Elena Natalia, samt den 31-årige filippiner Maricar Valtez Arquiola.

Derudover har den formodede seriemorder erkendt drabet på en kvinde fra Nepal.

Seriemorderen har tilsyneladende været aktiv siden september 2016, da de første ofre forevandt.

Demonstranter kritiserer politiet og politikere under en mindehøjtidelighed for ofrene i Nicosia i slutningen af april. (Foto: Stefanos Kouratzis © Scanpix)

Moderne slavehandel

Den grusomme sag har kastet lys på de titusinder af migranter, som rejser til Cypern for at arbejde som stuepiger under forhold, der bliver beskrevet som moderne slavehandel, skriver BBC.

Interessegruppen Philippines Organisation in Cyprus siger, at filippinere søger mod Cypern, fordi det er et EU-land, hvor de regner med at kunne arbejde under ordnede forhold.

Organisationen siger, at mange af stuepigerne klager over arbejdsdage på 12-14 timer - uden fridage eller ferier - til en betaling, der ligger langt under minimumslønnen. Kvinderne bliver også ofte udsat for seksuelle krænkelser, oplyser Philippines Organisation in Cyprus.

Migrantarbejdere trøster hinanden under en mindehøjtidelighed i april. (Foto: Stefanos Kouratzis © Scanpix)

Cyperns præsident, Nicos Anastasiades, siger, at han vil mødes med diplomater fra lande, der har mange arbejdere i landet, for at undskylde på vegne af nationen for "fejl i håndteringen af disse sager."

Præsidenten lover også at lave tiltag for at forbedre den måde, som politiet behandler anmeldelser fra migrantarbejdere, skriver AP.

Derudover skal en kommission lave en uafhængig kulegravning af politiets efterforskning i seriemordersagen.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk