Da det utænkelige skete, skiftede Michael Sturrock holdning: Nu kæmper han for Skotlands selvstændighed

Det skotske parlamentsvalg i dag kan være et skridt på vejen mod en ny folkeafstemning om uafhængighed.

I 2014 sagde Michael Sturrock nej til selvstændighed fra Storbritannien. Men på grund af brexit mener han, at tiden nu er inde.

Michael Sturrock på 27 år er, hvad man kan kalde for en usandsynlig frivillig. Han bruger det meste af sin fritid på at kæmpe for en sag, som han før var indædt modstander af: Et selvstændigt Skotland.

Han slider skosålerne op på gaderne i hovedstaden Edinburgh, mens han skubber foldere ind af alle brevsprækker, han ser.

Sådan er en coronavenlig valgkampagne nemlig i 2021: Alle andre aktiviteter er forvist til cyberspace, hvor der ingen risiko er for spredning af coronavirus.

Men Michael Sturrocks humør fejler ingenting. Han er overbevist om, at lokalvalget i Skotland, der afholdes i dag, er et skridt på vejen mod et brud med Storbritannien.

- Valget er afgørende for at sætte tonen for de næste 4-5 år, hvor vores mål er at blive selvstændige. Og jeg er overbevist om, at det kommer til at ske, siger han.

Stemte nej i 2014

Tanken om, at de 5,5 millioner skotter går en fremtid i møde uden briterne, gør Michael Sturrock både glad og begejstret.

Men sådan var det ikke for knap syv år siden, da han havde en stemmeseddel i hånden, som kunne have trukket landet i retning af sådan en fremtid.

I 2014 var der nemlig en folkeafstemning i Skotland, hvor befolkningen tog stilling til, om de skulle kappe de 300 år gamle bånd til London. Det sagde 55 procent nej til, og Michael Sturrock var en af dem.

- Jeg stemte imod selvstændighed, fordi det betød, at Skotland ville ryge ud af EU, og jeg havde gavn af mit EU-medlemsskab, siger Sturrock.

Han boede i Paris og studerede kvit og frit på et fransk universitet gennem EU's Erasmus-program.

27-årige Michael Sturrock er vendt på en tallerken: I 2014 sagde han nej til selvstændighed, nu mener han, at det er den eneste vej frem. Hør her hvorfor:

Skiftede mening efter Brexit

Et par år senere kom som bekendt en anden folkeafstemning, hvor indbyggerne i Storbritannien tog stilling til, om de ville blive i EU eller ej. 52 procent af briterne stemte ‘leave’, og derfor blev brexit gennemført.

Det var ikke med skotternes gode vilje. Hele 62 procent af dem stemte for at blive i EU, men fordi Skotland er en del af Storbritannien, er de blevet trukket ud af det europæiske samarbejde mod deres vilje.

- Mit EU-medlemsskab betød så meget for mig, og det gik op for mig, at den klare vej tilbage til at blive en del af Europa igen var at bakke op om skotsk selvstændighed, siger Michael Sturrock.

I dag bakker han ikke kun op om selvstændighed, men fører kampagne for at få en ny afstemning og overbevise sine landsmænd om, at det er vejen frem.

Brexit har ændret alt

Det burde være nemt nok, hvis man tror det seneste års meningsmålinger. Størstedelen af dem viser nemlig, at et flertal af skotterne nu mener, uafhængighed fra Storbritannien er en god idé.

Pandemien spiller en rolle, fordi Skotland selv har haft ansvaret for at indføre og udfase restriktioner, og det har politikerne gjort godt i befolkningens øjne. Men den største forandring er brexit, som blev endeligt eksekveret, da klokken blev 23.00 i Storbritannien nytårsaften 2020.

Det siger Sir John Curtice. Han er en af Storbritanniens førende valgforskere og professor i statskundskab på Strathclyde University i Glasgow.

- Brexit er afgørende. Det er brexit, der forklarer, hvorfor SNP (det skotske nationalparti SNP, red.) vil have en ny folkeafstemning så tidligt (efter den sidste, red.). Det er brexit, der har ændret, hvem der er villig til at bakke op om selvstændighed. Og det er brexit, der har bragt os her til, hvor opbakningen er så stor, at der faktisk er helt reel tvivl om, hvorvidt landet vil blive i Storbritannien, siger han.

Valgforsker Sir John Curtice har de seneste år set, hvordan Skotland er blevet mere splittet på grund af brexit.

I de seneste år har han set Skotland blive mere splittet på grund af brexit, end landet nogensinde har været før.

- Valget i dag er det næste kapitel i Storbritanniens brexit-historie. Vi har nationalisternes parti, der kræver, at der skal afholdes en ny folkeafstemning. Det er på grund af brexit. Alle, der er for selvstændighed siger, de vil stemme på SNP. Så brexit er absolut fundamental for historien om det her valg og vil også være fundamental for, hvad der sker bagefter.

Konservative vil stoppe ny afstemning

Det skotske nationalparti SNP vil bruge et godt valgresultat med et flertal i parlamentet til at kræve, at de får lov af den konservative britiske premierminister Boris Johnson til at holde en ny folkeafstemning.

Forventningen er dog, at Johnson vil afvise kravet, fordi han mener, der skal gå længere tid end knap syv år, inden man stiller skotterne over for et eksistentielt valg igen.

Det samme budskab er den lokale konservative kandidat i Edinburgh, Scott Douglas, på gaden med.

I videoen her kan du høre Scott Douglas argumentere for, hvorfor Skotland ikke skal have en ny folkeafstemning om uafhængighed.

- Jeg mener, at Skotland har bestemt sig. I 2014 stemte vi nej ved folkeafstemningen til at blive skilt fra resten af Storbritannien. Vi kan ikke bare sige ja til at holde en ny afstemning, indtil SNP får det resultat, de vil have, siger Scott Douglas.

Han er enig i analysen af, at Skotland er splittet som aldrig før, og derfor går han til valg på at samle landet igen i stedet for at fortsætte debatten om selvstændighed.

- Du fikser ikke problemerne ved at forlade én union ved at forlade en anden, som vi har været en del af i over 300 år, siger Scott Douglas.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk