Da Tyskland blev oversvømmet, måtte Broder Dirk selv slå alarm med byens kirkeklokker: 'Vi blev slet ikke advaret her'

Flere steder svigtede katastrofeberedskabet i Tyskland under oversvømmelserne.

Katastrofer frembringer ofte usædvanlige helte - i byen Wuppertal hedder han Broder Dirk. Billede: Nick Johansen

Tyskland er i færd med at gøre skaderne op. For to uger siden blev landet ramt af nogle af de mest voldsomme oversvømmelser i tysk historie.

I de hårdest ramte områder – delstaterne Nordrhein-Westfalen og Rheinland-Pfalz – mistede mindst 180 mennesker livet. Mange er stadig savnet.

Samtidig står det mere og mere klart, at katastrofeberedskabet i Tyskland har svigtet.

Det var også tilfældet i byen Wuppertal, hvor det kun var, fordi en munk ringede med kirkeklokkerne, at de lokale undslap vandmasserne.

Om aftenen den 14. juli, da vandet kom, var han nok den første til at forstå, at en flodbølge var på vej.

- Det hele skete meget hurtigt. Efter en halv time var byen oversvømmet. Og et kvarter senere kom den store flodbølge, siger Broder Dirk til DR.

  • Efter vandet kommer skraldet: To uger efter oversvømmelserne kæmper Tyskland fortsat med det massive oprydningsarbejde. (Foto: Sascha Schuermann © Ritzau Scanpix)
  • Ødelæggelserne efter oversvømmelserne er overvældende. (Foto: Christof Stache © Ritzau Scanpix)
  • Flere veje i det vestlige Tyskland er fuldstændig sat ud af spil. (Foto: Christof Stache © Ritzau Scanpix)
1 / 3

'Vi blev slet ikke advaret'

Først da kirkeklokken ringede, mærkede folk i forstaden Beyenburg, at noget var helt galt. De nåede lige akkurat at komme i sikkerhed, inden vandet kom.

Havde det ikke været for en lynsnar munk, ville flere formentlig være blevet fanget i vandmasserne.

Delstaterne Nordrhein-Westfalen og delstaten Rheinland-Pfalz er nogle af de hårdest ramte områder i Tyskland.

- Her kom intet brandvæsen, der var ingen meddelelser i højttalerne. Vi blev slet ikke advaret her, siger Nicole Esser, der bor i Beyenburg:

- Selvfølgelig irriterer det mig. Jeg kunne have reddet noget, siger hun.

Ifølge DR's korrespondent i Tyskland, Michael Reiter, betyder de manglende advarsler, at mange først sent blev klar over alvoren.

- Folk blev meget sent klar over katastrofens størrelse. At det nogle steder mere var som en tsunami, der ramte, end et normalt højvande. Og det kostede uforholdsmæssigt store ofre, vurderer eksperterne.

I Beyenburg kom gaderne under vand, da byen blev ramt af oversvømmelserne:

Myndigheder erkender fejl

Overalt i de katastroferamte områder dukker lignende meldinger op: Beboere, der savnede informationer og advarsler fra myndighederne.

Flere fortæller, at de ikke blev advaret på den katastrofe-app, som mange tyskere har på deres mobil, og at de heller ikke blev advaret via sirener eller højttalervogne.

- Brandvæsenet håndterede ikke oplysningerne korrekt og udsendte derfor ikke en advarsel. Det var en stor fejltagelse, indrømmer krisestabschef i Wuppertal, Johannes Slawig.

Broder Dirk og DR's korrespondent Michael Reiter i nærheden af et af de steder, der blev oversvømmet i byen. (Foto: Nick Johansen)

Ifølge Michael Reiter vokser kritikken af myndighedernes håndtering af oversvømmelserne fortsat.

- Det er ikke kun i Beyenburg, at beredskabet svigtede, fordi man undervurderede faren, og myndighederne sloges om, hvem der havde ansvaret for håndteringen. Tyskerne har jo været vant til at have styr på sagerne. Det har de åbenlyst ikke mere, hvilket vi har set flere eksempler på under coronakrisen. Det giver tyskerne meget at tygge på, siger han.

Facebook
Twitter