Dårligt vejr kan sætte fart på farlig redningsaktion fra thailandsk grotte

Det fangede fodboldhold skal ifølge de foreløbige meldinger dykke ud af grotten.

Myndighederne prøver at dræne grotten for vand. (Foto: Sakchai Lalit © Scanpix)

Et voldsomt regnvejr er på vej til den del af Nordthailand, hvor et thailandsk fodboldhold lige nu sidder fanget i en underjordisk grotte.

Det kan betyde, at myndighederne bliver nødt til at sætte tempoet i vejret på den redningsaktion, som lige nu er ved at blive planlagt.

Myndighederne frygter nemlig, at regnen, som ifølge prognoserne vil ramme Chiang Rai-regionen i løbet af de næste par dage, kan forværre de nuværende oversvømmelser i grotten.

Og det kan gå hen og blive en farefuld opgave, understreger den thailandske indenrigsminister, Anupong Paojinda, ifølge nyhedsbureauet AP.

Kan blive livsfarligt

Som det ser ud nu, bliver de 12 drenge og deres 25-årige træner nemlig nødt til at dykke ud gennem grotten, som de blev fanget i for ti dage siden efter en fodboldkamp.

Igen af dem kan dog dykke, så de skal først lære det af det hold professionelle dykkere, som i går nåede frem til dem.

Men sigtbarheden i det mørke muddervand, som har fyldt den flere kilometer lange grotte, er lig nul, og det gør redningsaktionen ekstra farlig.

- Det er ikke let at dykke. Og det bliver svært for folk, som aldrig har prøvet det før. Ikke mindst fordi grotten har mange små kanaler, siger han ifølge nyhedsbureauet.

- Det kan gå hen og blive livsfarligt, hvis der sker noget halvvejs.

Det var to britiske dykkere, der i går nåede frem til fodboldholdet, som befinder sig på en sandbanke flere kilometer inde i grotten.

Myndighederne er gået i gang med at dræne grotten for vand. Men ifølge indenrigsministeren vil man ikke kunne nå at tømme gangene helt, inden det voldsomme regnvejr rammer.

Redningseksperter har ifølge AP tidligere udtalt, at det vil være mere sikkert at beholde fodboldholdet inde i grotten, indtil vandstanden falder igen.

Det kan dog tage måneder, eftersom at regnsæsonen i Thailand først slutter til oktober.

Fodboldholdet har tidligere i dag fået leveret proteinrige energi-gels og et førstehjælpssæt til nogle småskader.

Men selvom drengene er afkræftede efter ni dage uden mad, skulle de dog under omstændighederne have det godt.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk