Tema Orkanen Maria

Dæmning i Puerto Rico bryder sammen: 70.000 mennesker bliver evakueret

Der er gået hul på Guajataca-dæmningen, og vandmasserne truer befolkningen.

Store dele af Puerto Rico er hårdt ramt som følge af orkanens Marias hærgen. (Foto: RICARDO ARDUENGO © Scanpix)

Orkanen Maria skaber stadig kaos og frygt, mens den fejer henover Caribien. Senest er en dæmning i Puerto Rico blevet ødelagt, og nu truer voldsomme oversvømmelser byer i nærheden.

Guajataca-dæmningen i den nordlige ende af Lake Guajataca svigtede omkring klokken 14 lokal tid, klokken 19 dansk tid, og der blev udsendt advarsler om oversvømmelser for byerne Isabela og Quebradillas, hvor der bor omkring 70.000 mennesker.

Den nationale vejrtjeneste opfordrede på Twitter folk i området til straks at lade sig evakuere. Busser er sendt dertil for at køre de flygtende mennesker i sikkerhed så hurtigt som muligt.

- Dette er en ekstremt farlig og livstruende situation. Forsøg ikke på at rejse, medmindre du flygter fra et område, som kan blive oversvømmet eller er beordret evakueret, lød opfordringen fra National Weather Service.

Bruges til drikkevand og kunstvanding

Dæmningen bruges til drikkevand og kunstvanding i Puerto Rico, og den er bygget tilbage i 1929. Den 316 meter brede dæmning holder en fem kvadratkilometer stor, kunstig sø under kontrol.

Puerto Ricos guvernør, Ricardo Rossello, betegner orkanen som "den værste storm i 100 år". Den har ødeløgt øens elektricitetsnet, og det vil ifølge guvernøren tage måneder, før strømmen er tilbage.

- Der er en fejl i strukturen. Jeg har ikke flere detaljer. Vi prøver på at evakuere så mange mennesker som muligt, siger Ricardo Rosello ifølge AP om situationen, som regeringen altså betegner som "ekstremt farlig".

Den amerikanske præsident, Donald Trump, har lovet at besøge Puerto Rico, som er amerikansk territorium, selvom det ikke er en amerikansk stat.