Dagen derpå i Frankrig: Nu venter alle på Macron

Den franske præsident har været tavs i mere end en uge trods voldsomme protester rundt omkring i landet.

Emmanuel Macron vendte hjem fra G20-møde i Argentina den 2. december, og han har siden forholdt sig bemærkelsesværdigt tavst til konflikten (Arkivfoto). (Foto: LUDOVIC MARIN © Scanpix)

Søndagsfreden har sænket sig over Frankrig, og sporene efter gårsdagens demonstrationer bliver langsomt mindre synlige.

Men forude truer en ny uge med protester fra det franske folk, der fortsat venter på svar fra præsident Macron.

Det fortæller DR's internationale korrespondent, Stéphanie Surrugue.

- Der er efterhånden rigtig mange, der undrer sig over, at Macron ikke har talt til befolkningen eller kommenteret demonstrationerne, lyder det fra Stéphanie Surrugue, der befinder sig i den franske hovedstad Paris.

Macron er gået i flyverskjul

Emmanuel Macron vendte hjem fra G20-møde i Argentina den 2. december, og han har siden forholdt sig bemærkelsesværdigt tavst til konflikten, der har fået op mod 300.000 franskmænd på gaderne i hele Frankrig.

Og når Macron ikke har talt til befolkningen er det formentlig fordi, han ikke har et samlet svar at give sine landsmænd.

- Regeringen har svært ved at finde ud af, nøjagtig hvad de skal forhandle med De Gule Veste om, når der er så mange krav, og så længe regeringen ikke har det, kan en tale fra præsidenten fungere som brænde på bålet før en demonstration, er ræsonnementet fra Elysée-palæet, siger Stéphanie Surrugue.

Indtil videre har Macron ladet premierminister Édouard Phillippe og indenrigsminister Christophe Castaner håndtere konflikten i offentligheden. Fra Macrons stab er meldingen dog i dag, at præsidenten vil tale i begyndelsen af den kommende uge.

Et nederlag for præsidenten

De Gule Veste har hver lørdag den seneste måned været på gaden i protest mod regeringen. Der er blevet brændt biler af, hærget butikker og landets historiske symboler er også blevet angrebet. Og de regeringsfjendtlige demonstrationer har haft en vis effekt.

Den franske regering har lovet at udskyde de nye brændstofafgifter, der satte gang i De Gule Vestes demonstrationer, mens en talsmand også har meddelt, at regeringen vil fremlægge tiltag, som vil gavne franskmændenes købekraft.

- Macron må ligge vågen hver nat. Han har virkelig tabt ansigt, og hans flyverskjul hjælper ikke. Det får ham til at fremstå som en forpjusket fugl, siger seniorforsker ved Københavns Universitet og Frankrig-kender Henrik Prebensen.

Populariteten er vendt

Da Macron i maj 2017 blev valgt ind på løfter om at begrænse de offentlige udgifter, reducere arbejdsløsheden og sparke gang i landets økonomi, var han en populær mand, men det er der vendt op og ned på.

Blandt andet fordi han har givet skattelettelser til arbejdsgivere og virksomheder og lettet formueskatten.

- Det var egentlig et forsøg på at stimulere beskæftigelsen og få den franske økonomi tilbage på rette kurs, men af mange franskmænd bliver det opfattet, som om han udelukkende ræsonnerer til fordel for de rige i samfundet, siger Henrik Prebensen.

De Gule Veste har annonceret nye demonstrationer landet over næste lørdag.

Facebook
Twitter