Dagens kapitel i brexit-dramaet: 3 ting du skal vide

May mødtes med Corbyn, mens parlamentet forsøger at forbyde hårdt brexit.

Theresa May på vej hjem efter dagens brexit-møder. (Foto: HANNAH MCKAY © Scanpix)

For tiden går der nærmest ikke en dag, uden der sker nye dramatiske udviklinger i brexit-sagaen. I dag var ingen undtagelse.

Theresa May mødtes med en af sine største modstandere, oppositionsleder Jeremy Corbyn, i et forsøg på at bryde stilstanden.

Derudover fandt der en række afstemninger sted i det britiske underhus. Her vedtog medlemmerne eksempelvis at gå videre med et lovforslag om at forbyde et såkaldt ”hårdt” brexit, altså at briterne træder ud af EU uden en aftale, ved lov.

Til sidst gik to juniorministre, der er en slags viceministre, af.

1

May mødtes med Corbyn

Efter et maratonmøde med sin regering på intet end mindre syv timer fortalte Theresa May i går til pressen, at hun nu ville søge hjælp hos oppositionslederen fra Labour, Jeremy Corbyn.

Det vakte opsigt, eftersom Corbyn aktivt har forsøgt at vælte May gennem lang tid. Her til eftermiddag mødtes de så, og da de kom ud fra mødet, beskrev de begge mødet som ”konstruktivt”.

Det var dog med moderat optimisme, at Jeremy Corbyn mødte pressen efter mødet med sin rival.

- Premierministeren havde ikke rykket sig så meget, som jeg havde troet, lød det fra Corbyn.

De to er angiveligt blevet enige om et arbejdsprogram, der skal forsøge at vise en vej ud af den nuværende hårdknude i brexit-forhandlingerne.

De to partiledere har angiveligt nedsat hver deres hold af forhandlere, der menes at fortsætte samtalerne i løbet af i aften.

May og Corbyn ventes at mødes snart igen.

2

Tætte afstemninger i parlamentet

Her til aften gik parlamentet videre med et forslag, som Labour-parlamentarikeren Yvette Cooper fremsatte i går. Det går ud på at forbyde et ”hårdt” brexit ved lov. Altså at briterne træder ud af EU uden en aftale.

Først på aftenen stemte 315 for at gå videre med forslaget, mens 310 stemte imod. Det ventes, at parlamentarikerne stemmer om det igen sent i aften.

Egentlig var der mange, der havde forventet, at Coopers forslag i går blev overhalet af Theresa Mays udmelding om, at hun ville forsøge at få brexit-datoen udsat igen-igen. Men det har de britiske medlemmer af parlamentet tilsyneladende ikke stolet på, og fortsatte med at behandle forslaget i dag, hvor de altså foreløbigt har stemt for det.

Det er dog usikkert, hvordan EU vil forholde sig til dette forslag. Tidligere i dag sagde EU-kommissionsformand, Jean-Claude Juncker, nemlig at en udskydelse af den nuværende brexit-dato (12. april) ikke kan komme på tale, med mindre den nuværende skilsmisseaftale bliver stemt igennem.

3

To juniorministre gik af

Theresa May har dog også fået en del kritik for at vende sig mod Jeremy Corbyn for at komme videre i Brexit-forhandlingerne.

To juniorministre, der svarer til en slags viceministre, har således afleveret deres opsigelse til Theresa May.

Det drejer sig om viceministeren for anliggender i Wales, Nigels Adams, der bestemt ikke brød sig om, at May rakte hånden ud til Corbyn.

- Det er en alvorlig fejl, og nu ender vi sandsynligvis med at blive i EU's toldunion.

Senere på dagen trådte Chris Heaton-Harris tilbage. Han var viceminister for Ministeriet for at forlade EU. Hans begrundelse var, at hans job nu var irrelevant, efter som Theresa May ikke var klar på at forlade EU uden en aftale.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk