Dagligvarekæmpe fjerner omstridt sydstatsflag fra hylderne

Walmart vil efter tragedie i Charleston ikke længere sælge produkter med referencer til konføderationsflaget.

Amerikanere demonstrerer for at få fjernet konføderationsflaget i Columbia, South Carolina lørdag. (Foto: MLADEN ANTONOV © Scanpix)

Amerikanske Walmart, der er verdens største dagligvarekæde, reagerer nu på en af de for tiden helt store diskussioner i USA.

Selskabet har besluttet sig for at fjerne alle varer, der kan kædes sammen med det omstridte sydstatsflag - også kendt som konføderationsflaget - der er kommet i vælten efter sidste uges massakre i en kirke for sorte i Charleston i delstaten South Carolina.

Det skriver CNN.

Symbol på undertrykkelse

- Vi vil aldrig støde nogen med de produkter, vi sælger. Vi er gået i gang med at fjerne alle varer i vores sortiment, der promoverer konføderationsflaget - om det er i vores fysiske butikker eller på vores hjemmeside, siger Walmart-talsmand Brian Nick.

Flaget ses af mange amerikanere som et symbol på undertrykkelse af sorte og forbindes med slavetiden. Tilhængere ser det som symbol på sydstaternes historie og kultur samt som et minde om de flere hundredetusinde, der blev dræbt eller såret under krigen mod nordstaterne.

For mange er sydstatsflaget stærkt forbundet med slaveriet og betragtes som et symbol på undertrykkelse og racisme. (© Scanpix)

Men Walmart mener altså, at man har begået en fejl ved at have sydstatsflaget på hylderne.

- Vi har en politik, der skal sørge for, at vi træffer de rigtige beslutninger i forhold til de varer, vi sælger. Men nogle gange kan produkter fejlagtigt ende i vores sortiment - dette er et af de tilfælde, lyder det fra Brian Nick ifølge CNN.

Guvenøren stemmer i

Også guvernøren i South Carolina har foreslået at fjerne konføderationsflaget fra kongresbygningen i delstaten.

CNN har spurgt detailkæmperne Amazon og eBay, om de vil gøre det samme som Walmart. Ingen af selskaberne har endnu svaret på henvendelserne.

Ni mennesker mistede livet, da en ung, hvid mand onsdag skød om sig i kirken i Charleston. Senere er det kommet frem, at manden ifølge eget udsagn ønskede at starte en racekrig.

Der er også blevet fundet billeder af ham, hvor han holder et våben i den ene hånd og konføderationsflaget i den anden.

/ritzau/

 • Ni mennesker blev onsdag dræbt inde i en kirke i byen Charleston, der ligger i den amerikanske delstat South Carolina. (Foto: Don Emmert © Scanpix)
 • Det skete, da en 21-årig hvid mand begyndte at skyde om sig i Metodistkirken. (Foto: Brian Snyder © Scanpix)
 • Den unge mand havde i en time siddet stille i kirken, hvor menigheden primært består af sorte, da han rejste sig og begyndte at skyde om sig. (Foto: John Taggart © Scanpix)
 • En pige er mødt op ved kirken, hvor massakren fandt sted onsdag. (Foto: Mladen Antonov © Scanpix)
 • 'Bekæmp racisme. Det begynder her. Det slutter her', lyder teksten på skiltene, som en mand holder op på gaden foran kirken i Charleston. (Foto: Chip Somodevilla © Scanpix)
 • Sløjfer blafrer i vinden uden for kirken, hvor ni mennesker blev dræbt. Kun tre overlevede. (Foto: Mladen Antonov © Scanpix)
 • - Som land er vi nødt til at tage til efterretning, at denne slags massevold ikke sker i andre udviklede lande. Det sker ikke andre steder med denne frekvens. Det er i vores magt at gøre noget ved det, sagde den amerikanske præsident Barack Obama i nat på et pressemøde. (Foto: John Taggart © Scanpix)
 • Også Hillary Clinton har taget bladet for munden i forhold til USA's våbenlov og raceproblemer. (Foto: Mladen Antonov © Scanpix)
 • - Hvor mange uskyldige mennesker i vores land skal vi se blive skudt ned, før vi gør noget? Vi er nødt til at se de barske sandheder om race og vold, våben og splittelse i øjnene, sagde Hillary Clinton i nat efter Obamas tale. (Foto: Mladen Antonov © Scanpix)
 • Tårerne triller ned ad kinderne på dem, der er mødt op til bøn i kirken efter skuddramaet. (Foto: Grace Beahm © Scanpix)
 • Udenfor kirken bliver der tændt lys, lagt blomster og sat balloner op til ære for dem, der blev dræbt. (Foto: Chip Somodevilla © Scanpix)
 • En 21-årig mand blev anholdt 14 timer efter skuddramaet. Politiet formoder, at det er had til den afro-amerikanske befolkning, der drev den unge mand til at dræbe de ni mennesker. (Foto: Chip Somodevilla © Scanpix)
 • 'Sorte liv betyder noget', står der på skiltet, som en sørgende i et optog i Union Square Park, New York, holder op. (Foto: Don Emmert © Scanpix)
1 / 13
Facebook
Twitter