Danmark anerkender Juan Guaidó som Venezuelas præsident

En række store EU-lande betragter nu Venezuelas oppositionsleder som landets præsident.

Juan Guaidó anerkendes nu af en række europæiske lande som officiel leder af Venezuela. (Foto: © JUAN BARRETO, Scanpix)

Danmark er blandt en række EU-lande, der nu anerkender den 35-årige Juan Guaidó som leder af Venezuela.

Det bekræfter udenrigsminister, Anders Samuelsen (LA) på Twitter.

- Danmark anerkender formanden for Nationalforsamlingen, Juan Guaidó, som midlertidig præsident i Venezuela, indtil et frit og demokratisk valg bliver udskrevet, skriver Anders Samuelsen.

Flere EU-lande stillede i sidste uge landets præsident, Nicolas Maduro, et ultimatum om, at han inden for otte dage skulle udskrive valg, hvis ikke landene fremover skulle betragte Juan Guaidó som officiel leder af Venezuela.

Nicolas Maduro deltog i går i en militærøvelse Turiamo, hvor han opfordrede til loyalitet. (Foto: © PRENSA MIRAFLORES HANDOUT, Scanpix)

Men det har Maduro nægtet. I et interview på den spanske tv-kanal La Sexta gjorde han i går klart, at han ikke vil bøje sig for et ultimatum.

Den 23. januar stillede den 35-årige Juan Guaidó sig op i hovedstaden Caracas, og med henvisning til forfatningen erklærede han sig i kraft af sin position som formand af Nationalforsamlingen for landets retmæssige leder. Han fik øjeblikkeligt støtte fra USA og Donald Trump.

Samlet udmelding på vej

En samlet udmelding fra EU-landene vil komme i løbet af formiddagen, men allerede nu har flere lande sluttet sig til den amerikanske linje og dermed øget presset på den omdiskuterede Maduro, som af flere af landene aldrig har fået anerkendt sin sejr i præsidentvalget sidste år.

Et valg, som store dele af oppositionen boykottede, og hvor flere af de politiske modstandere blev fængslet.

Sveriges udenrigsminister, Margot Wallström, siger til SVT:

- Vi har aldrig anerkendt valg-resulatatet, hvor Maduro blev valgt som præsident. Vi støtter og anser Juan Guaidó og Nationalforsamlingen som den eneste legitime repræsentant for det venezuelanske folk.

Den spanske premierminister, Pedro Sanchez, meddelte her til formiddag, at Spanien nu anerkender Juan Guaidó som Venezuelas præsident. (Foto: © Pierre-Philippe Marcou, Scanpix)

Den spanske premierminister, Pedro Sanchez, opfordrede på et pressemøde her til formiddag Guaidó til at udskrive valg, så venezuelanerne kan få en chance for på demokratisk vis at vælge en ny præsident. En opfordring, der får opbakning fra Frankrigs præsident Emmanuel Macron.

Den britiske udenrigsminister, Jeremy Hunt, gør opmærksom på, at Maduros afvisning af muligheden for at udskrive præsidentvalg har efterladt landene med intet andet valg end at anerkende Juan Guaidó som Venezuelas retmæssige leder.

På Twitter skriver Hunt, at han håber, at "det kan bringe os et skridt tættere på at afslutte den humanitære krise."

Kina, Iran, Tyrkiet og Rusland er nogle af de lande, der støtter Nicolas Maduro og advarer mod, at andre landes indblanding i striden om præsidentposten i Venezuela kan gøre mere skade på befolkningen i det økonomisk kriseramte land.

- Den interne politiske krise i Venezuela kan kun blive løst af venezuelanerne selv, siger Dmitrij Peskov, der er talsmand for Ruslands præsident, Vladimir Putin, til det statsejede nyhedsbureau Tass.