Danmark anerkender Kosovo

Danmark anerkender nu formelt Kosovo som et selvstændigt land, oplyser Udenrigsministeriet. Serbisk diplomat i Danmark kritiserer beslutningen i, for diplomater, skarpe vendinger.

Per Stig Møller vil overrække et brev med anerkendelsen til Kosovo. Her ses han under et udenrigsministermøde i Bruxelles forleden. (© DR)

Danmark anerkender Kosovo som et selvstændigt land, oplyser Udenrigsministeriet.

Anerkendelsen sker i eftermiddag i brev fra udenrigsminister Per Stig Møller til Kosovos præsident Fatmir Sejdiu og premierminister Hashim Thaci.

- Danmark anerkender i dag Kosovo som selvstændigt land. Det er centralt for regeringen, at Kosovo har forpligtet sig til at etablere et demokratisk, sekulært og multietnisk land, som sikrer mindretalsbeskyttelse, udtaler udenrigsministeren til Ritzau.

Ifølge Udenrigsministeriet er tidspunktet for Danmarks anerkendelse aftalt, så den kommer stort set samtidig med en række andre EU- landes blåstempling, da også Italien, Østrig, Estland og Letland nu anerkender Kosovo.

Diplomat: Uheldigt

Serbien ventes officielt at fordømme anerkendelsen, og Serbiens chargé d'affaires i Danmark, Marija Barlovic, kritiserer over for DR Nyheder beslutningen.

- Vi finder det uheldigt, at Danmark anerkender Kosovo, og det er ikke nogen venlig gestus mod Serbien.

Ventes at trække diplomater hjem

Serbien har allerede trukket sine ambassadører hjem fra de lande, der har valgt at anerkende Kosovo.

- Den ambassadør, som Serbien har udpeget til Danmark, vil indtil videre ikke komme Danmark. Regeringen og parlamentet i Beograd har erklæret løsrivelsen for ikke-gældende, og vi vil bruge alle diplomatiske og politiske midler til at omgøre beslutningen, siger Marija Barlovic.

EU's udenrigsministre vedtog mandag en fælles erklæring, der gør det op til ethvert medlemsland selv at anerkende Kosovo, som søndag løsrev sig fra Serbien.

Lande som USA, Frankrig og Tyskland, Storbritannien, Norge, Afghanistan og Tyrkiet har allerede budt Kosovo velkommen.

Facebook
Twitter