Danmark bedt om at forklare smykkelov i EU

Europa-Parlamentet beder den danske regering om at komme til Bruxelles for at forklare stramninger af udlændingeloven.

Europa-Parlamentets formand, Martin Schultz, har været i kontakt med statsminister Lars Løkke Rasmussen. (Foto: Patrick Seeger © Scanpix)

Den omfattende internationale medieomtale af de danske planer om at konfiskere flygtninges værdier – som for eksempel smykker, for at betale for deres ophold i Danmark, får nu Europa-Parlamentet til at bede den danske regering om en forklaring.

Efter længere tids pres fra flere politiske grupper i Europa-Parlamentet, bad Europa-Parlamentets formand, Martin Schultz, onsdag morgen EU-parlamentarikerne i Strasbourg om at tage stilling til, om Danmark skal indkaldes til møde, for at forklare de kommende stramninger i udlændingeloven.

Og et flertal på 188 medlemmer af Europa-Parlamentet mod 108 besluttede, at Europa-Parlamentet nu skal invitere regeringen til et møde.

I første omgang bestemte Europa-Parlamentet, at Danmark skal på dagsordenen i Europa-Parlamentets såkaldte LIBE-udvalg. Det er parlamentets udvalg for borgerrettigheder og retlige og indre anliggender.

Dansk repræsentant på vej

Europa-Parlamentets formand, Martin Schultz, fortalte, at han har været i kontakt med statsminister Lars Løkke Rasmussen, som har lovet, at den danske regering vil sende en repræsentant, som skal forklare og forsvare de kommende danske stramninger af udlændingeloven.

Men med parlamentets beslutning onsdag morgen, så er det stadig ikke helt klart, om det på mandag kun vil være en intern drøftelse i Europa-Parlamentet om de danske stramninger – og om parlamentet så først derefter vil indkalde Danmark til en drøftelse på et senere tidspunkt. Eller om der allerede på mandag skal være en drøftelse med en repræsentant for regeringen.

En del EU-parlamentarikere presser på for at få et møde med den danske regering allerede på mandag. Stramningerne i udlændingeloven ventes nemlig at blive endelig vedtaget på tirsdag i næste uge.

Men der er en mulighed for, at debatten med Danmark først bliver afholdt senere – når stramningerne er vedtaget.

Internt rivegilde

Forud for dagens beslutning har der været et intensivt internt rivegilde mellem de politiske grupper i Europa-Parlamentet om, hvorvidt de danske stramninger af udlændingeloven overhovedet skal på dagsordenen i EU – og i givet fald, hvordan.

Venstrefløjen, de grønne og den liberale gruppe støtter en debat om de danske stramninger. At den liberale gruppe støtter en debat er det mest besværlige, fordi det er den politiske familie, som Venstre er medlem af.

Til gengæld har de borgerlige i Europa-Parlamentet været mere tilbageholdende med at kræve en debat om Danmarks stramninger.

Minister kan komme til at forklare

En debat på mandag besværliggøres af, at der mandag er et uformelt justits- og indenrigsministerrådsmøde i Amsterdam, hvor både integrationsminister Inger Støjberg og justitsminister Søren Pind ventes at deltage.

Det betyder, at hvis Europa-Parlamentet inviterer en dansk minister til Bruxelles på mandag, så må det forventes at være udenrigsminister Kristian Jensen, som skal forklare de danske stramninger.

https://www.facebook.com/DRNyheder/posts/1103736979676825

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter