Danmark er det fjerdebedste land at leve i

En ny liste placerer Danmark på en fjerdeplads over bedste lande at leve i. Norge topper listen, mens Rusland rasler ned.

Danmark er et dejligt sted. Faktisk det fjerdebedste sted i verden, ifølge den britisk tænketank Legatum Institute. (© Colourbox)

Norge topper for sjette år i træk den årlige velstandsliste fra den britiske tænketank Legatum Institute foran Schweiz og New Zealand. Danmark er ifølge tænketanken verdens fjerdebedste land at leve i.

Danmark var sidste år nummer seks, efter fire år i træk på andenpladsen.

Andenplads i business

Undersøgelsen, der omfatter 142 lande, er baseret på otte underkategorier - økonomi, kvaliteten af uddannelses- og sundhedssektoren, tilfredshed med myndighedsforvaltningen, erhvervsmuligheder, borgernes tryghed, personlig frihed og social kapital.

I kategorien for foretagsomhed og erhvervsmuligheder opnår Danmark med en andenplads sin højeste placering. Verdensbanken kom for nylig til en næsten tilsvarende konklusion ved at udnævne Danmark til at være Europas mest attraktive land for iværksætteri.

Økonomi og sundhed trækker ned

I tre andre kategorier - styreform, uddannelse og social kapital - er der tredjepladser til Danmark. Men en 18. plads i undergruppen økonomi samt en placering som nummer 13 inden for sundhed svækker den danske totalscore.

Bundplaceringerne på listen domineres som i de foregående år af de afrikanske lande Congo, Tchad, Burundi og Den Centralafrikanske Republik.

Olierige Venezuela falder overraskende

Af bemærkelsesværdige ændringer i forhold til året før nævner Legatum Institute, at Venezuela trods sine enorme oliereserver er faldet mest globalt - med 22 pladser til nummer 100 - på grund af en økonomi i laser.

Ikke overraskende er Syrien som følge af de årelange uroligheder raslet ned til nummer 129, mens det ebolaplagede Sierra Leone rangerer som nummer 142 og dårligst af alle med hensyn til sundhed.

Kina er nu nummer seks i økonomi-indekset, men det halter fortsat med den personlige frihed, hvor landet må nøjes med rangering som nummer 116.

Blandt de europæiske lande har Rusland mindst at glæde sig over med et fald på syv pladser til en 68. plads på velstandsindekset.

/ritzau/

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk