Danmark er inspiration, når verdens økonomier diskuterer fremtiden

Den danske samfundsmodel er idealet, når verdensledere mødes i Paris i morgen og torsdag.

Udviklingsminister Ulla Tørnæs i samtale med OECD's generalsekretær, Angel Gurría. Billedet er fra april i år, hvor generalsekretæren var i København, fordi der var en konference om globalisering. En konference der var en forberedelse til Danmarks værtsskab ved OECD-mødet i morgen. (Foto: © liselotte sabroe, Liselotte Sabroe)

Danmark er nemlig formand for den vestlige verdens økonomiske samarbejdsorganisation OECD's årlige ministermøde, der holdes i Paris denne uge.

Her skal medlemmerne af organisationen pege på, hvilke politiske initiativer de forskellige lande bør gennemføre, så globaliseringen kan virke for alle, og alle kan få glæde af den.

Og Danmark er inspiration for de andre lande:

- Vi ville ønske, at vi alle sammen kunne være lidt mere danske, fortæller generalsekretær Angel Gurría til DR Nyheder.

Det danske samfund er nemlig noget helt særligt, mener han:

- I lader til at have fundet den perfekte kombination af økonomiske muligheder og et socialt sikkerhedsnet. Den kombination er oplagt.

Lønninger stagnerer

For til trods for at over en milliard mennesker verden over er løftet ud af fattigdom, og rige er blevet rigere, får flertallet intet ud af globaliseringen, lyder det.

-Problemet er, at globaliseringen ikke fungerer for mange mennesker i mange lande. Underligt nok, er det tydeligst i veludviklede lande. For eksempel er lønninger ikke steget i over 20 år. Det skaber vrede og frustration, påpeger Gurría.

Og problemet er større end bare for den enkelte.

-Det er moralsk forkert, politisk farligt og økonomisk ineffektivt. Ulighed er faktisk en forhindring for vækst, siger han.

Dansk paradoks

Umiddelbart virker det næsten paradoksalt, at den danske model skulle være et forbillede:

-Jeg spørger altid mig selv: Hvordan kan de have så høje skatter og samtidig være så lykkelige? Det er fordi danskerne får igen, når de yder til systemet. Og det er langt fra tilfældet andre steder.

Men også miljøet og ligheden spiller en rolle.

-Den danske holdning er respekt og kærlighed for miljøet. Alle kommer omkring på cykel. Og det vigtigste er: Lighed i samfundet. Det er afgørende, lyder det fra Gurría.

FAKTA: Hvad er OECD?

  • OECD er den vestlige verdens økonomiske samarbejdsorganisation.

  • Den hedder officielt Organisation for Economic Co-operation and Development. På dansk Organisationen for Økonomisk Samarbejde og Udvikling.

  • OECD's formål er at fremme politikker, der vil forbedre den økonomiske og sociale velfærd hos mennesker verden over.

  • Der er 35 medlemmer i OECD, der blev oprettet i 1961 og har hovedkvarter i Paris.

  • OECD's generalsekretær er den mexicanske økonom Angel Gurría, der også er tidligere finans- og udenrigsminister.

Kilde: Ritzau