Danmark er så afhængig af et godt forhold til Kina, at Jeppe Kofod ikke ville møde Ted Hui

Få et unikt indblik i historien omkring afhopperen Ted Hui - set fra både Danmark og Kina.

Artiklen er rettet, da det tidligere fejlagtigt fremgik, at Ted Hui hoppede af samtidigt med, at den danske ambassade i Kina holdte reception i anledning af 70-årsdagen for ambassadens oprettelse.

Ted Hui er borgerrettighedsforkæmper fra Hongkong og har været en fremtrædende og synlig kritiker af det kinesiske styre i bystatens gader.

Men det kunne ifølge ham selv ikke længere lade sig gøre, så længe han fysisk opholdt sig i Hongkong, hvor han blev "udsat for politisk forfølgelse fra bystatens myndigheder."

- Jeg bliver jagtet af Hongkongs medier. Jeg tror, politiet har frigivet oplysninger om, at jeg og min familie har forladt landet, fortalte han til DR Nyheder.

Derfor samarbejdede han i efteråret 2020 med foreningen Kina-Kritisk Selskab om at komme til Danmark - med den bagtanke at gå i eksil derfra.

Ted Hui (tv.) til demonstration i Hongkong (foto: skæmbillede fra 'Diplomaterne afsnit: Thomas og den udbudne gæst')

Få måneder inden alt dette følger DR i programserien Diplomaterne Danmarks nye ambassadør til Kina, Thomas Østrup Møller, der skal holde gode miner til slet spil ved en banket i den danske ambassadørbolig i anledning af 70-årsdagen for oprettelsen af den danske ambassade i Kina.

Kina har de seneste årtier udviklet sig til en global økonomisk og politisk supermagt. Og ambassaden i Beijing er derfor blevet en af Danmarks vigtigste – og sværeste - diplomatiske poster ude i verden.

Thomas Østrup Møller har tidligere arbejdet på ambassaderne i Kairo, Warszawa og Berlin, men han er ny på posten i Beijing – det er i efteråret 2020, bare et halvt år siden han tog afsked med Danmark.

Det helt store emne på Thomas Østrup Møllers første Folkekongres i efteråret 2020 er Kinas stilling over for demokratibevægelsen i Hongkong, der i mere end et år har afholdt ugentlige demonstrationer i forsøg på at sikre mindre kinesisk indblanding i Hongkongs politik.

- Sammenlignet med de unge mennesker, der bliver i Hongkong, og som bliver retsforfulgt og kæmper, fortjener jeg ikke nogen komplimenter for at være udenfor, siger Ted Hui i forbindelse med, at han bekendtgør for hele verden, at han har tænkt sig at gå i eksil under en rejse til Danmark.

Ted Hui er som fremtrædende medlem af demokratibevægelsen blevet anholdt flere gange for sin aktivisme. Blandt andet fordi han ved to lejligheder kastede med ildelugtende materiale i Hongkongs parlament.

Dengang var forsamlingen ved at behandle et forbud mod at fornærme Kinas nationalsang.

Se en video fra 28. maj 2020 af denne episode herunder.

På grund af sigtelsen var det faktisk slet ikke tilladt for Ted Hui at forlade Hongkong i efteråret 2020.

- I mine øjne opfinder regimet bare historier og undskyldninger for at arrestere mig og os demokrater, så vi ikke kan sige, hvad vi mener, fortalte Ted Hui.

Men han kunne ikke offentliggøre, at han ikke agtede at returnere til Hongkong, førend han havde sikret sig, at hans kone og børn også var sikkert ude af landet.

Da nyheden om, at danske politikere har hjulpet Ted Hui ud af Hong Kong, når Kina, spidser situationen til for Udenrigsministeriet:

- Visse danske politikeres adfærd strider mod de grundlæggende normer for internationale relationer og skader Danmarks image som et land, der altid har lagt vægt på retsstatsprincippet, lyder det blandt på kinesisk stats-tv.

Det bliver ambassadør Thomas Østrup Møllers opgave at forklare de kinesiske myndigheder om grundlæggende danske rettigheder.

- Når man er parlamentariker i Danmark, så har man en ytringsfrihed, og man har en forsamlingsfrihed, og man har ret til at mødes med dem, man nu vil, og det har vi også kommunikeret til de kinesiske myndigheder.

Hvilken reaktion får du så?

- Det bliver så mellem os og dem.

I 1950 var Danmark et af de første vestlige lande, der oprettede diplomatisk forbindelse til den nyudråbte Folkerepublik, Kina. Lige siden har landet været kommunistisk - ofte med én stærk mand i spidsen.

De første år var præget af voldsomme reformer, og millioner døde af sult. Det kinesiske styre har historisk slået hårdt ned på kritik og undertrykker mange religiøse og etniske mindretal.

Men Kina har også oplevet en svimlende udvikling over de seneste årtier, og flere hundrede millioner kinesere er blevet løftet ud af fattigdom.

Danmarks handel med Kina er eksploderet, og i dag er omkring 40.000 danske arbejdspladser afhængige af samhandlen med Kina.

- Kina er dilemmafyldt, vi er uenige på værdipolitikken. Kina er en konkurrent og en mulighed for os, siger Thomas Østrup Møller.

Til receptionen for at fejre 70-årsdagen for oprettelsen af den danske ambassade i Kina mødtes Thomas Østrup Møller og den kinesiske vice-udenrigsminister, hvor mikrofoner ikke var velkomne.

- Vi havde en god bilateral snak, som var rigtig fornuftig og som har flere lag, som jeg ikke tror, jeg skal komme ind på nu. Det er det, der hører til det rum, så jeg har nogle gode ting at arbejde med – også i dialogen med de kinesiske myndigheder. Også nogle af de svære ting, og dem kommer jeg til at arbejde med i de kommende år, det er helt sikkert.

Et land, to systemer

  • Hongkong har i mere end halvandet år været præget af store demonstrationer for demokrati og mod styret i Beijing.

  • Hongkong, som engang var en britisk koloni, har nemlig været under kinesisk styre siden 1997.

  • Ved overtagelsen blev Hongkong lovet en vis form for selvstændighed fra Kina, som blandt andet betød, at de bevarede deres ytrings- og forsamlingsfrihed. Men Kina har i de seneste år strammet grebet gevaldigt om Hongkongs demokratiske friheder.

  • Kina vedtog i juni 2020 en ny, dybt kontroversiel sikkerhedslov for Hongkong, der indskrænker ytringsfriheden markant. Den betyder blandt andet, at det nu er forbudt at kræve uafhængighed fra Kina.

Ted Hui havde håbet på, at han under sit besøg i Danmark ville få mulighed for at mødes med den danske regering, men udenrigsminister Jeppe Kofod (S) ønskede ikke at mødes med demokratiforkæmperen, da han var i Danmark.

- Jeg er skuffet over, at jeg slet ikke havde en chance for at møde nogen regeringsembedsmænd for ikke at nævne udenrigsministeren, sagde Hui, der i dag lever i landflygtighed i Australien.

- Regeringen har ikke inviteret Hui og har ikke været bekendt med besøget. Vi har fra regeringens side ikke planer om at møde ham, skrev udenrigsministeren dengang i et skriftligt svar.

- Hvis jeg havde mødtes med ham, så havde det diplomatiske vindue lukket fuldstændigt i i forhold til Kina. Det er der ingen tvivl om. Og der har jeg et større hensyn, hvis jeg havde lukket ned for for eksempel en menneskerettighedsdialog med Kina. Så skyder jeg mig som udenrigsminister nogle rigtigt vigtige redskaber af banen, siger Jeppe Kofod nu til DR Nyheder.