Tema Kampen om EU-agenturer

Danmark er videre i kamp om eftertragtet EU-agentur

I dag bliver det afgjort, hvor Det Europæiske Lægemiddelagentur skal ligge.

Udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) er i Bruxelles for at deltage i afstemningen om EMA. (Foto: OLIVIER HOSLET © Scanpix)

København er blandt de tre europæiske byer, der er gået videre i kampen om at få Det Europæiske Lægemiddelagentur (EMA), når Storbritannien forlader EU om halvandet år.

Det oplyser DR's EU-korrespondent, Ole Ryborg, der følger afstemningen.

De to andre byer er den norditalienske by Milano samt Hollands hovedstad, Amsterdam.

- Danmark frygtede, at man ikke ville gå videre. Sverige har her til sidst haft en stor lobbyindsats blandt medlemslandene for at få agenturet, så vi frygtede, at Sverige havde stjålet så mange stemmer, at Danmark ikke ville gå videre, siger Ole Ryborg.

Afstemningen foregår efter den såkaldte Melodi Grand Prix-model. I første runde skulle alle EU-medlemslandene hver især fordele seks point mellem tre byer.

Milano fik 25 point, mens København og Amsterdam hver især fik 20 point.

I anden runde, som også finder sted i dag, har landene kun ét point at gøre godt med. Hvis to lande får lige mange point i anden runde, vil de gå videre til den tredje og afgørende runde.

Hvis de to lande får lige mange point her, vil EU-formandskabet trække lod.

- Nu er alt i spil i anden runde, siger Ole Ryborg.

En god forretning for Danmark

17 lande havde til at begynde med lagt billet ind på at få lægemiddelagenturet, som i dag hører hjemme i den britiske hovedstad, London.

Agenturet vil kaste 900 nye arbejdspladser af sig, og derfor har den danske regering gjort meget for at trække agenturet til København.

- Vi kæmper videre til det allersidste med at overbevise så mange som muligt, at vi har et rigtig godt bud, sagde udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) inden afstemningen.

Tre lande trak sig dog inden dagens afstemning, hvor den slovakiske hovedstad, Bratislava, var blevet nævnt som en af favoritterne.

EU har dog lagt vægt på, at agenturet skal kunne fungere fra dag ét af, når det rykker. Derudover har der været krav om, at infrastrukturen til resten af EU skulle være i orden, og at der skulle være internationale skoler til de ansattes børn.

Og det er noget, de tre byer, der er gået videre, kan levere på, siger Ole Ryborg.

- Det vil blive en smertefri flytning, som blandt andet kommer til at betyde, at godkendelse af ny medicin ikke vil blive forsinket. Derudover er det tre byer, hvor de ansatte har sagt, at de gerne vil arbejde i fremtiden, siger DR's EU-korrespondent.

Det bliver afgjort senere i aften, hvor agenturet kommer til at ligge.

Opdateres...