Danmark får ny garanti: I bliver ikke tvunget til at indføre mindsteløn

Enhedslisten frygter fortsat for den danske model.

Ledende næstformand Valdis Dombrovskis understregede i dag, at den danske model ikke er truet af en fælles EU-mindsteløn. (Foto: Patrick Seeger © Scanpix)

Den danske model har eksisteret i mere end 100 år. Og den skal nok overleve, selvom Europa-Kommissionen ønsker at indføre en fælles mindsteløn i EU.

Det var budskabet fra Valdis Dombrovskis, der er ledende næstformand i kommissionen, efter at der i dag er blevet indledt en høringsproces om mindstelønnen.

Både de danske politikere og arbejdsmarkedets parter er ellers nervøse for, hvad en lovbestemt EU-mindsteløn vil betyde for den danske arbejdsmarkedsmodel, hvor politikerne normalt blander sig udenom lønspørgsmål.

Men der er ingen grund til bekymring, understregede næstformanden.

- Kommissionen vil sikre, at lønmodtagere tjener nok til at kunne forsørge sig selv. For at sige det klart og tydeligt handler det hverken om at lave en ensartet, europæisk mindsteløn, eller at tvinge lande til at indføre en mindsteløn.

- De lande, der har kollektive overenskomster, vil få lov til at fortsætte med det. Det vil vi selvfølgelig respektere, lød det her til eftermiddag fra Valdis Dombrovskis.

Tror ikke på garantier

Det er ikke første gang, at Europa-Kommissionen har garanteret Danmark og de andre lande med kollektive overenskomster, at deres aftalemodeller ikke vil blive påvirket af en fælles mindsteløn.

- Jeg vil gerne sige klart og tydeligt, at jeg på ingen måde ønsker at sætte spørgsmålstegn ved et system, der er bygget på overenskomstforhandlinger, og som har sikret gode lønninger i de lande, hvor det er indført, lød det sidste år fra Nicolas Schmit, der er beskæftigelseskommissær.

Og han afviste så sent som i sidste uge, da han var på besøg i København, at EU-domstolen på et senere tidspunkt vil kunne tvinge Danmark til at indføre mindsteløn, hvis sagen skulle ende der. Frygten er, at domstolen vil vægte hensynet til en klagende borger højere end eventuelle særgarantier i loven.

- Der bliver ingen smuthuller, som EU-Domstolen eventuelt vil kunne bruge, hvis en sag skulle blive rejst, sagde han til Ritzau.

Trods de mange garantier er Nikolaj Villumsen, der sidder i Europa-Parlamentet for Enhedslisten, fortsat bekymret.

- Før vi har set noget sort på hvidt, er jeg på ingen måde rolig. Hvis kommissionen kommer med en lovgivning, der pålægger landene at have mindsteløn, så vil det påvirke Danmark og den danske arbejdsmarkedsmodel, siger han.

Han stoler heller ikke på Nicolas Schmits garanti om, at EU-domstolen ikke vil kunne tvinge Danmark til at indføre mindsteløn på et senere tidspunkt.

- Vi har før set, hvordan EU-domstolen har grebet ind i fagbevægelsens rettigheder, så jeg er på ingen måde tryg endnu.