Danmark giver 10 millioner i tyfon-hjælp til Filippinerne

Danmark er klar til at sende nødhjælp til Filippinerne. FN har allerede uformelt bedt Danmark om hjælp.

Mere end 10.000 menes at være dræbt i Leyte-provinsen, der blev hårdest ramt af supertyfonen Haiyan. (Foto: Charism SAYAT © Scanpix)

- Det er en meget markant naturkatastrofe, hvor hundredetusinder af mennesker nu er i sorg og i nød, og derfor har vi besluttet at give op til 10 millioner kroner i nødhjælp, siger udviklingsminister Christian Friis Bach (R) til DR Nyheder.Hjælpen kan blandt andet bestå af mad, vand og telte.- Pengene vil være til rådighed så snart der ligger en appel fra FN. FN og de filippinske myndigheder er i fuld gang med at få overblik over katastrofen og vurdere behovene. Så udsender de en appel, og der vil vi med det samme byde ind, siger ministeren.Uformel kontakt fra FN- Der har allerede været en uformel kontakt med FN. De har anmodet Danmark om at bidrage til at etablere koordinationscentre, der kan planlægge og koordinere indsatsen, siger han.Indtil videre har tyfonen kostet op mod 1200 mennesker livet, 200 i Samar-provinsen og 1000 i byen Tacloban.Tyfonen hærgede østaten med vinde på op til 275 kilometer i timen eller 76 meter i sekundet og blev dermed betegnet som en kategori 5, den højeste på kategori på skalaen.Eksperter fra Beredskabsstyrelsen- Vi har besluttet også at stille et hold eksperter fra Beredskabsstyrelsen til rådighed, som kan hjælpe med at koordinere og planlægge indsatsen sammen med FN derude, siger Christian Friis Bach.Tyfonen forventes at ramme Vietnam søndag, men ifølge DMI har tyfonen tabt meget af pusten siden Filippinerne, så det bliver efter al sandsynlighed ikke ligeså voldsomt.

Danmark har tidligere bidraget med 100 millioner kroner til FN's centrale katastrofefond, som ifølge udviklingsministeren hurtigt kan frigive midler til at hjælpe dem, der er berørte af tyfonens hærgen.

Facebook
Twitter